Sådan kan flykabiner indrettes corona-sikkert

Rejser
Dette kunne være måden at rejse på i fremtiden, lyder Avointeriors bud på. (Foto: Avointeriors)

Fremtidens flysæder bliver designet, som om der stadig er corona i verden.

Der er ikke mange fagfolk, som betvivler, at flyrejser bliver anderledes på mange måder i fremtiden
efter corona-tiden. Lige nu tales der meget om at fjerne midtersæderne (i økonomiklasse), så der bliver passende afstand mellem passagererne.
 
Men italienske Avointeriors har fundet på noget mere smart, som ikke koster flysæder. De har opfundet den såkaldte Janus-flystol. Janus var en romersk gud med to hoveder, og det er i princippet bare tre sæder i én række, men hvor midtersædet vender den modsatte vej, så man ikke sidder lige ved siden af hinanden på rækken.
 

Udfordring ved evakuering

Ydermere er der på hver side af sæderne en plexiglas-skærm, så du igen minimerer smitterisikoen. Et andet tiltag kunne bare være plexiglasskærme mellem hvert sæde, men her er du tættere på personen ved siden af – også når du skal ind og ud. Og det er en anden udfordring, designerne skal slås med, for det skal være nemt at kunne evakuere et fly, uden at bøvle for meget med plexiglasplader, som skal slås op og ned og sædestillinger, som kan forhindre et hurtigt exit af flyet.
 
 
Firmaet er ifølge CNN allerede gået i gang med at undersøge deres Janus-sæde-muligheder for flere større flyselskaber. De regner med en tidsramme på små 11 måneder – hvis der da findes flyselskaber, som har overlevet krisen til den tid.
Og i øvrigt er designet kun tiltænkt passagerer på "monkey-class", da både business og første klasse i forvejen har brede sæder med passende afstand fra hinanden.
 
Sådan fungerer Janus-sædet set oppefra. Foto: Avointeriors
 
Den mest enkle løsning er bare plexiglas mellem hvert sæde. Foto: Avointeriors