Måske skal du fejre en god dag på arbejdet, eller også har du brug for lidt opmuntring på en triviel torsdag aften. Du beslutter dig for at tage et glas vin til maden, og måske skal du lige have et ekstra glas. Tilbage sidder du med en halv flaske. Nu har du dilemmaet: Vil du helst døje med tungt hoved i morgen eller skuffelse, når du om et par dage opdager, vinen ikke er noget værd?
Hvis du blot opbevarer din vin korrekt, kan du slippe for begge dele.
- Under de rette forhold kan hvid- og rødvin holde sig to til tre dage. En flaske mousserende vin skal gerne drikkes i løbet af en dag, og man kan hurtigt mærke en forringelse af både antal og udtrykket af boblerne. En flaske sherry kan dog godt stå i syv til 14 dage, siger Julie Færch Jensen, der er underviser på Danske Sommelier Uddannelse.
Mange tror, at rødvin ikke må komme i køleskabet, og det er også lige koldt nok. Det er dog bedre end at lade den stå i stuetemperatur.
- Vin er som en levende organisme. Jo varmere det er, jo mere udvikler vinen sig. Et vinkøleskab er 10-12 grader, og der kan vinen få lov til at ligge og sove, siger Christoffer Kok, der arbejder ved Kokkens Vinstue på Frederiksberg.
Hvis du hverken har vinkælder eller et stort køkken, kan det være fristende at stille vinen oven på køleskabet. Det frarådes dog på det kraftigste, da varmen ødelægger vinen.
Selve vinflasken skal også være lukket godt til. Der må ikke komme mere ilt ned til vinen, og derfor skal man beholde skruelåget eller korkproppen og sætte den på igen.
- Den historie med, at du kan putte en sølvske i, den holder simpelthen ikke, siger Christoffer Kok.
Man skal dog ikke bekymre sig om blive syg af en flaske vin, som har stået i længere tid end her anbefalet.
- Vin bliver ikke dårlig eller muggen. Når en vin er uinteressant, siger vi, at den er falmet. Udtrykket i vinen i reaktion med ilt ændrer sig og bliver kedelig, forklarer Julie Færch-Jensen.
Vin bliver som udgangspunkt aldrig sundhedsskadeligt.
- Så skal det have stået åbent meget, meget længe og i nærheden af en bakterie, der er sprunget ned i vinen og har formeret sig, men det er meget usandsynligt, siger Julie Færch-Jensen.
- Opbevar køligt og mørkt: Hvis du ikke har et svalerum eller en kælder, er køleskabet det bedste alternativ.
- Luk så tæt som muligt: Jo mere vin i flasken, når du lukker den, jo bedre. Vin responderer på ilt, og derfor skal en flaske gerne lukkes så tæt som muligt. Man kan eventuelt købe en vinpumpe til at trække ilten ud af vinen for at forlænge dens holdbarhed.
- Drik inden for få dage: Efter åbning kan en vin ikke holde sig mere end et par dage. Lad dog derfor være med at åbne årgangsvinen, hvis du ikke havde tænkt dig at tage et glas til før næste jubilæum.
/ritzau/FOKUS