Sådan fungerer din mobil i udlandet
Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning. Torsdag træder nye regler fra EU i kraft, der skal gøre det billigere for forbrugerne. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Nye EU-regler afskaffer roamingafgifter fra torsdag. Her kan du læse, hvad roaming er.

EU indfører torsdag nye regler for, hvor meget det må koste at bruge sin mobiltelefon på tværs af landegrænser - såkaldt roaming.

Roaming får din mobiltelefon til at virke i udlandet. Se her hvordan:

* Roaming betyder på engelsk "at vandre" eller "flakke omkring".

* Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning - typisk når kunden opholder sig i udlandet.

* Roaming-systemet får mobiltelefonen til automatisk at koble sig til et telefonnet fra et fremmed selskab, som abonnentens eget selskab har en såkaldt roamingaftale med.

* Der står typisk et fremmed operatørnavn i toppen af displayet på de fleste mobiltelefoner, når der roames.

* Siden EU begyndte at regulere roamingpriserne i 2007, er de samlet set faldet med over 90 procent.

* Senest blev roamingafgiften sænket i april 2016 til højst 46 øre per minut, når man ringer fra sin mobil i et andet EU-land, og 10 øre per minut for at modtage opkald på rejsen. Afgiften må højst være 18 øre per sms i et andet EU-land, mens loftet over afgiften på en megabyte i dataforbrug bliver 46 øre.

* Men fra 15. juni 2017 er det helt slut med roamingafgifter i hele EU. Som modsvar har flere selskaber valgt at sætte priserne op med 10-20 kroner om måneden.

* De nye EU-regler giver ikke helt ubegrænset telefoni og databrug i Europa. Der bliver lagt et loft på forbruget, og passerer man det, må selskaberne godt hæve prisen.

Kilde: Gyldendal, TDC, EU-Kommissionen, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

/ritzau/