Sådan fungerer din mobil i udlandet

Nye EU-regler afskaffer roamingafgifter fra torsdag. Her kan du læse, hvad roaming er.
Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning. Torsdag træder nye regler fra EU i kraft, der skal gøre det billigere for forbrugerne. Arkivfoto.
Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning. Torsdag træder nye regler fra EU i kraft, der skal gøre det billigere for forbrugerne. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

EU indfører torsdag nye regler for, hvor meget det må koste at bruge sin mobiltelefon på tværs af landegrænser - såkaldt roaming.

Roaming får din mobiltelefon til at virke i udlandet. Se her hvordan:

* Roaming betyder på engelsk "at vandre" eller "flakke omkring".

* Inden for mobiltelefoni er roaming den proces, der træder i kraft, når en kunde er uden for mobilselskabets dækning - typisk når kunden opholder sig i udlandet.

* Roaming-systemet får mobiltelefonen til automatisk at koble sig til et telefonnet fra et fremmed selskab, som abonnentens eget selskab har en såkaldt roamingaftale med.

* Der står typisk et fremmed operatørnavn i toppen af displayet på de fleste mobiltelefoner, når der roames.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

* Siden EU begyndte at regulere roamingpriserne i 2007, er de samlet set faldet med over 90 procent.

* Senest blev roamingafgiften sænket i april 2016 til højst 46 øre per minut, når man ringer fra sin mobil i et andet EU-land, og 10 øre per minut for at modtage opkald på rejsen. Afgiften må højst være 18 øre per sms i et andet EU-land, mens loftet over afgiften på en megabyte i dataforbrug bliver 46 øre.

* Men fra 15. juni 2017 er det helt slut med roamingafgifter i hele EU. Som modsvar har flere selskaber valgt at sætte priserne op med 10-20 kroner om måneden.

* De nye EU-regler giver ikke helt ubegrænset telefoni og databrug i Europa. Der bliver lagt et loft på forbruget, og passerer man det, må selskaberne godt hæve prisen.

Kilde: Gyldendal, TDC, EU-Kommissionen, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.