Sådan fungerer det græske valg

9,8 millioner afgiver deres stemme i det græske valg, hvor der vælges 300 til parlamentet. Læs mere her.
Alexis Tsipras (i midten) er leder af det venstreorienterede parti Syriza. Partiet har indtaget en favoritrolle inden søndagens valg.
Alexis Tsipras (i midten) er leder af det venstreorienterede parti Syriza. Partiet har indtaget en favoritrolle inden søndagens valg. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Grækerne stemmer søndag i et parlamentsvalg, som resten af Europa følger nøje.

Spørgsmålet på alles læber er, om Syriza's partileder, Alexis Tsipras, vinder valget, og om han opnår nok stemmer til at regere uden at skulle danne koalition.

Her kan du læse, hvordan det græske valg foregår.

* 9,8 millioner græske vælgere kan afgive deres stemmer til parlamentsvalget, hvor der skal vælges 300 medlemmer til etkammersystemet.

* Af disse er 238 valgt direkte, 12 bliver tildelt proportionelt mellem partierne, og de sidste 50 gives som bonus til det vindende parti for at sikre en flertalsregering.

* For at opnå flertal har partierne brug for 151 pladser i parlamentet.

* Stemmer afgivet til partier, der ikke kommer over spærregrænsen på tre procent, går tabt.

* Vinderen af parlamentsvalget har tre dage til at danne regering, hvorefter opgaven overgår til lederen af det næststørste parti. Hvis ingen partier formår at danne regering, vil der blive afholdt nyvalg til marts.

* Den første opgave for det nye parlament er at vælge en ny præsident.

* Søndagens valg udspringer af, at det ikke lykkes parlamentet at blive enig om den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas som præsident, hvilket udløste et nyvalg.

* Ifølge forfatningen skal præsidenten vælges over maksimalt tre runder. For at blive præsident skal man i første runde opnå 180 stemmer ud af 300. I anden runde er 151 stemmer nok, mens et simpelt flertal er nok i tredje runde.

Kilde: AFP.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.