Sådan får du en sund økonomi
Kom af med de dyreste lån først, lyder et af de gode råd fra økonomieksperterne. Foto: Colourbox/Free
Det kan være svært at holde overblik, hvis man ofte bruger mere, end man tjener. Læs her, hvad du kan gøre for at få en sund økonomi.

For mange kan en tur i postkassen være forbundet med bange anelser for rudekuverter. Og den rolige nattesøvn kan blive forvandlet til vågne nætter, når regninger og rykkere hober sig op, fordi månedslønnen ikke slår til.

Knap en million danskere har bøvl med økonomien i hverdagen, viser en undersøgelse fra Nordea.

Mange ender derfor med at optage dyre forbrugslån til enten at kunne betale en regning eller købe nye forbrugsvarer.

Men det er skruen uden ende, og det gør kun økonomien dårligere og gælden dyrere. Derudover risikerer man helt at miste overblikket over økonomien.

- Hvis man vil have sin økonomi på rette kurs igen, er det helt afgørende, at man sætter sit forbrug væsentligt ned og holder op med at låne flere penge, siger Michael Møller, professor ved institut for finansiering på Copenhagen Business School.

Derfor skal man sætte sig ned og gå sin økonomi grundigt efter i sømmende for at se på, hvad man har af indtægter og udgifter hver måned.

Samtidig skal man acceptere, at en sund økonomi er et langt, sejt træk, da dårlig økonomi ofte er et resultat af dårlige vaner, der kan være svære at bryde.

- Alt, hvad man kan undvære i sin dagligdag, skal spares væk. Har man et fitnessabonnement skal det opsiges, og kan man få et billigere mobilabonnement, skal man gøre det, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Nordea.

Både Michael Møller og Ann Lehmann Erichsen råder også til, at man får skabt sig et overblik over, hvor meget gæld man har, og hvor mange man skylder penge væk til.

For jo flere kreditorer man skylder penge, jo dyrere er det i månedlige renter. Det kan derfor være en god at høre sin bank om muligheden for at samle gælden et sted.

Hvis man alligevel skulle være så uheldig, at banken ikke er villig til at hjælpe, skal man ikke fortvivle helt.

For man kan også med fordel selv se på, hvilke af ens lån, der har de højeste renter, og som derfor er vigtigst at komme af med først, mens man så betaler lidt mindre til de andre.

- I den forbindelse kan det faktisk godt betale sig at tage en snak med sine kreditorer for at finde en god afbetalingsordning, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hos enkelte kreditorer kan man nemlig få lavet en aftale om en ydelsesudskydelse i nogle måneder, mens man kaster sig over de dyreste lån først.

Gode råd til at sænke forbruget
  • Lav et månedligt budget over indkomst og udgifter, så du ved præcis, hvad du har hver måned, efter de faste udgifter er betalt.
  • Regn ud hvor meget du må bruge hver uge, og hæv det beløb i kontanter hver mandag. Brug ikke mere end det.
  • Læg dankortet væk for et stykke tid.
  • Sluk for de strømslugende apparater og gennemgå din abonnementer for at finde yderligere besparelser.
  • Accepter at du ikke har råd til at være spontan før alt gæld er betalt.

 

Kilder: Michael Møller, Ann Lehmann Erichsen og Nordea

UDVID

/ritzau/FOKUS