Så enkelt er det: Fem fantastiske råd til mere løn
Mere i løn handler ikke kun om selve lønforhandlingen. Det handler især om at gøre opmærksom på sig selv og sine sejre i dagligdagen. Foto: Colourbox/free
Det der med lønforhandling kan være en svær situation for mange. Men med god forberedelse kan alle få succes. Få nogle gode råd her.

For mange kan det være en svær situation at sidde overfor sin chef og bede om mere i lønningsposen.

Men der er faktisk ingen grund til at være bekymret eller nervøs. For du er i din gode ret til at spørge, og det ved din chef godt.

Men ønsker du, at forhandlingen skal blive en succes, så er der en række ting, som du selv kan gøre inden mødet - og som kan øge dine chancer for et vellykket resultat.

Et helt centralt råd er, at man ikke først begynder at sætte ind dagen før forhandlingen. Det kræver forberedelse og særligt synlighed i dagligdagen, siger Helle Venø, der er chefkonsulent i fagforbundet Djøf og underviser i lønforhandling.

- Idéen om at chefen ved, hvad vi laver, den skal pakkes væk. Vi skal gøre os til løbende, turde vise os frem og fejre vores succeser over for chefen, siger hun til Newspaq.

Derudover handler det om at tage teten og italesætte overfor chefen, at man har en forventning om mere i løn, når man tilfældigt møder vedkommende på gangen. Og så skal man have sine argumenter på plads inden mødet.

- Send gerne et udspil til din chef inden og forbered dig rigtig godt på et til to argumenter. Og kom gerne med de gode eksempler, som støtter dine pointer. Det er farligt at have for mange argumenter med, for så ender man tit med at diskutere de ringe af dem, siger Helle Venø.

Får man et nej, eller virker chefen urokkelig, så gælder det om at holde fast.

- Man skal udfordre nej'et og turde spørge ind til begrundelsen. Afhængig af hvordan chefen præsenterer sit mandat, kan man også spørge ind til dette: "Hvad kan jeg gøre, så det mandat bliver ændret?" eller "Hvad kan vi gøre sammen for at ændre det?", lyder rådet fra Helle Venø.

Det er også vigtigt, at man har tænkt over alternativer til bundlinjen på lønsedlen. På den måde har man et ekstra kort på hånden.

- Man skal have tænkt igennem, hvad der ellers kan give en værdi. Det kan være en ugentlig hjemmearbejdsdag, hvor man spare penge på transport eller udgift til en barnepige. Det handler om at tænke kreativt i sin forberedelse, siger Helle Venø.

Det øger dine chancer for lønforhøjelse:

- Fortæl din chef om dine succeser og sejre.

- Find dine få men gode argumenter for, hvorfor du fortjener mere i løn.

- Bliv siddende selvom du får et nej og søg nye løsninger sammen med din chef.

- Tænk over alternativer til løn - eksempelvis en hjemmearbejdsdag, betalt internet eller mobiltelefon.

- Gør lønforhandling til en del af dit daglige arbejde.

Newspaq