Så dyrt er det at købe tv'et på afbetaling
Afbetaling kan hurtigt blive en dyr løsning. Foto: Ole Lind/Polfoto
Se dig godt for, når du køber fjernsynet på afbetaling. Ellers risikerer du at betale for to fjernsyn, men kun få ét med hjem.

Det gamle fladskærms-tv synger på sidste vers, og der er kun småpenge på kontoen. Gudskelov kan du købe det nye fjernsyn på afbetaling.

Men selv om du føler dig fristet, bør du tænke dig godt om og læse det med småt.

Afbetaling kan nemlig ofte blive ubehageligt dyrt i længden.

Køber du eksempelvis et 48" fjernsyn fra Sony på afbetaling hos L'easy til 199 kroner, nøjes du ikke bare med at betale de 6699 kroner, tv'et koster.

I løbet af de 77 måneder, du betaler af på tv'et, løber den samlede pris op i 15.282 kroner.

Men det giver ikke mening at sammenligne kontantkøb med afbetaling, mener L'easys direktør Peter Schou Jørgensen.

- Vores samlede pris udtrykker dels de ydelser, der følger med, og dels antallet af afdrag. Generelt er vores renter på niveau med markedet, men det er anden pris at købe på afbetaling, hvor man til gengæld får leveret produktet hurtigt og lige til døren med fuld installation og flere serviceydelser, siger Peter Schou Jørgensen.

Mange forbrugere holder ikke altid lige godt øje med den årlige omkostning (ÅOP), når de vælger afbetaling, vurderer professor Peter Løchte Jørgensen, Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Han anbefaler, at man regner sammen, hvad fjernsynet i sidste ende vil koste, inden man køber på afbetaling.

- Hvis ÅOP er på mellem 20 til 50 procent, bør advarselslamperne begynde at blinke, siger Peter Løchte Jørgensen.

ÅOP er et udtryk for et låns årlige rente og de omkostninger, der er forbundet med lånet så som om etableringsomkostninger og løbende opkrævningsgebyrer. I L'easy-eksemplet er ÅOP på 28,76 procent.

Ifølge Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, er det som regel langt mere fornuftigt at spare pengene sammen og købe kontant, hvis man kan.

På den måde har man rent faktisk råd til at købe det, man betaler for, og man er heller ikke stavnsbundet i flere år. Samtidig undgår du at betale det dobbelte af varens reelle værdi.

- Ofte er der også en risiko for, at eksempelvis en computer går i stykker eller bliver forældet, før du er færdig med at betale for den. Derfor kan du ende med at betale for en computer, som du ikke længere kan bruge, samtidig med at du skal finde penge til en ny, siger Morten Bruun Pedersen.

Har du ikke tålmodighed nok til at spare penge sammen, anbefaler Morten Bruun Pedersen i stedet, at du undersøger mulighederne hos din bank. Det vil ofte være billigere end at købe på afbetaling.

Tænk dig om, før du vælger afbetaling:
  • Hold øje med de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Ellers risikerer du at betale det dobbelte af varens reelle værdi.
  • Undersøg hvor lang afbetalingsperioden er. Du kan nemt komme til at betale i mange år for elektronik med en ganske kort levetid.
  • Et 12 måneders rentefrit lån har ofte en lavere ÅOP, men i længden betaler du også her mere, end hvad produktet er værd.
  • Tag en snak med din bank om, hvilke muligheder du har for at låne hos dem.

 

UDVID

 

/ritzau/FOKUS