S slår alarm: Løkke må stoppe udsultning af AMU
Leif Lahn Jensen, der som havnearbejder selv har været på AMU-kurser i Esbjerg for år tilbage, er alarmeret over risikoen for lukning af AMU-Vest. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
AMU-Vest i Esbjerg er på fallittens rand, og flere andre AMU-centre rundt om i landet er også nødlidende. Det er en katastrofe, mener S-beskæftigelsesordfører Leif Lahn. Han appellerer til, at regeringen friholder AMU-centrene for det udskældte omprioriteringsbidrag på næste års finanslov.

- At forestille sig Esbjerg uden et AMU-center er helt grotesk, siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen. 

Han kaster sig nu ind i en redningsaktion for at undgå lukning af AMU-Vest, hvor knap 10.000 ufaglærte og kortuddannede lønmodtagere sidste år var på kursus. 

- Socialdemokratiet opfordrer regeringen til at friholde AMU-centrene for omprioriteringsbidraget på to procent næste år. På finansloven er det en post på 16,7 millioner kroner, og det burde nok kunne gå an i et milliardbudget, men for det enkelte AMU-center kan det betyde liv eller død, siger Leif Lahn til Avisen.dk.

- Derfor bør sparekravet til AMU-centrene slettes, og det kan ikke gå hurtigt nok, pointerer han.

Fakta om AMU

AMU står for arbejdsmarkedsuddannelser og er efteruddannelse til faglærte og ufaglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder. Ledige og selvstændige har også mulighed for at tage et AMU-kursus.

AMU-kurser er korte kursusforløb, som man kan tage enkeltvis eller sætte sammen efter behov. På den måde kan de passes ind i et arbejdsforløb. Man kan for eksempel sammensætte et kursusforløb ved at kombinere teknisk faglige kurser med kurser inden for arbejdsorganisering.

Kilde: amukurs.dk

UDVID

Brev til Folketinget

I den forgangne uge sendte direktøren for AMU-Vest Torben Pedersen et brev til både lokalpolitikere og Folketinget med en appel til at redde skolen, der er står til at lukke i første halvår af 2018, hvis politikerne ikke gør noget. For andet år i træk er skolen på vej med et minus på mere end fire millioner kroner.

I brevet fremgår det, at AMU-Vest er trængt af en voldsom nedgang i uddannelses-aktiviteterne og konstante effektiviserings- og sparekrav. Det har også betydning, at jobcentrenes aktivering af ledige styrtdykker. 

Leif Lahn Jensen, der som havnearbejder selv har været på AMU-kurser i Esbjerg for år tilbage, er alarmeret over risikoen for lukning af AMU-Vest.

- Der er simpelt hen sparet for kraftigt på voksen- og efteruddannelse de senere år, og det bekymrer os meget, hvis AMU-centre nu må dreje nøglen om. AMU er jo løftestangen for ufaglærte og kortuddannede, så de kan bide sig fast på arbejdsmarkedet, fastslår han. 

Esbjerg-regionen vil lide under ikke at have et AMU-center, og virksomhederne vil i den grad komme til at kigge langt efter arbejdskraft med de rette kompetencer, hvis AMU-Vest lukker, anfører Leif Lahn. 

Treparts-aftale i sigte

Lige nu er der trepartsforhandlinger mellem regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelse om et nyt voksen- og efteruddannelsessystem, og herunder også fremtidens AMU-centre. 

- Udover at regeringen skal gøre noget nu og her ved at fjerne effektiviseringskravet på godt 16 millioner til AMU-centrene, så skal der også findes en holdbar aftale om arbejdsmarkedsuddannelserne ved trepartsbordet, siger Leif Lahn Jensen.

Trepartsforhandlingerne om et nyt voksen- og efteruddannelsessystem ventes at falde på plads torsdag 12. oktober, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har indkaldt til møde. 

Sidste udkald

Kun tre dage før, nemlig mandag 9. oktober, er der indkaldt til møde i Esbjerg om AMU-Vests fremtid. 

- Det er ved at være sidste udkald for at redde et vigtigt AMU-center, der er fødekæde af kvalificeret arbejdskraft til hele Syd-Vestjylland. Og derfor håber jeg, at regering, arbejdsgivere og fagbevægelse lytter til nødråbet fra Esbjerg, siger Leif Lahn Jensen.

3F's forbundsformand, Per Christensen, opfordrer også til at finde en løsning. Til JyskeVestkysten siger han, at AMU er ved at dø efter i årevis at have lidt af systematisk underfinansiering. Han sidder selv med ved trepartsforhandlingerne og kan understrege alvoren overfor regeringen, når de skal skabe et nyt efteruddannelsessystem. 

Hvis politikerne ikke griber ind meget hurtigt og redder AMU-Vest, vil cirka 100 ansatte miste deres arbejdsplads.