S-profil til politiker-kolleger: Bland jer uden om OK-forhandlinger
- Vi skal som politikere ikke blande os i overenskomstforhandlinger. Det er manglende respekt for den danske model, siger Leif Lahn Jensen (S). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix/arkiv
Det er mangel på respekt for den danske model, når politikerne blander sig i overenskomstforhandlingerne, mener Leif Lahn Jensen (S).

Politikerne på Christiansborg skal blande sig helt udenom de igangværende overenkomstforhandlinger.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen i et læserbrev i Aarhus Stiftstidende.

"Lige nu skal alle politikere i Folketinget på Christiansborg derfor tie stille, hvis de altså bakker op om den danske model og vil den danske model det godt. Den danske model kan kun forsvares og bevares, hvis dens spilleregler respekteres," skriver Leif Lahn Jensen blandt andet i sit læserbrev.

Den danske model fungerer nemlig, fordi det er dem, der repræsenterer lønmodtagerne og arbejdsgiverne, der sidder ved forhandlingsbordet og bliver enige om løn og ansættelsesvilkår på landets arbejdspladser, lyder argumentet fra socialdemokraten. 

- Vi skal som politikere ikke blande os i overenskomstforhandlinger. Det er manglende respekt for den danske model, forklarer Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.

Han undrer sig derfor over, hvorfor flere kolleger på Christiansborg har udtalt sig om de forhandlinger, der lige nu foregår i forligsinstitutionen.

- Jeg ved ikke, om de bare vil score billige point, når de blander sig, siger han.

Har selv forhandlet som tillidsmand

Leif Lahn Jensen har selv gennem mange år fungeret som tillidsmand for havnearbejderne på Aarhus havn. Og her har han med egne øjne oplevet, hvor frustrerende det kan være, hvis kolleger eller andre blander sig i igangværende forhandlinger.

"Det lykkedes hver gang at blive enige, fordi ingen blandede sig, og fordi vi respekterede hinanden som modparter. Vi havde kort sagt tillid til, at en aftale var en aftale," lyder det fra Leif Lahn Jensen.

Han har tillid til, at den danske model kan gøre sit for, at der lander en aftale. Og de varslede strejker og lockout er en del af modellen.

"Kommer det til en konflikt, som ingen ønsker, så skal den have lov at køre og lægge det pres, der skal til, for at få parterne tilbage til forhandlingsbordet," mener Leif Lahn Jensen. 

Derfor har han også en opfordring til kollegerne på Christiansborg.

- De skal gøre det nemmeste i verden og simpelhen holde deres mund. Hold nu op og bland jer udenom. Lad nu være med at optrappe konflikten, og lad parterne gøre det, de er bedst til, siger Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.