S og DF klar til forhandlinger med regeringen om pension

Hverken S eller DF afviser forslag om, at folk i fremtiden skal kunne bruge af sin pensionsopsparing senere. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv)

Hverken S eller DF afviser forslag om, at folk i fremtiden skal kunne bruge af sin pensionsopsparing senere.

Regeringen vil ifølge Jyllands-Posten ændre reglerne, så danskere kan begynde at bruge af deres pensionsopsparing senere end i dag.

Et forslag, der de facto vil indføre en senere tilbagetrækningsalder, mener pensionskassen Pensam.

Socialdemokratiet ikke er afvisende over for idéen, fortæller finansordfører Benny Engelbrecht (S).

- Det er ikke noget, vi har foreslået, men hvis vi kommer med i et forhandlingslokale, må vi tage den derfra, siger ordføreren.

Som reglerne er nu, kan pensionsopsparere begynde at bruge på deres pension fem år før den officielle folkepensionsalder. På den måde kan man trække sig helt eller delvist tilbage.

Regeringen vil stramme, så det tidligst bliver muligt at lade sig "selvpensionere" tre år før den officielle folkepensionsalder.

Socialdemokratiet er imod at hæve pensionsalderen mere, end Folketinget vedtog i 2015. Men partiet ser forslaget om senere selvpensionering som anderledes.

Benny Engelbrecht hæfter sig ved, at der lægges op til, at reglerne i givet fald kun vil gælde for nye pensionsaftaler.

- Det må være noget, der nærmest ligger en generation ude i fremtiden og ikke er afgørende for de alvorlige udfordringer, vi står over for her og nu, siger han.

- Vi vil ikke være med til at lovgive med tilbagevirkende kraft, lyder det fra Engelbrecht.

Hos Dansk Folkeparti er man klar til at diskutere forslaget med regeringen, fortæller finansordfører René Christensen.

DF-politikeren mener slet ikke, at forslaget kan sammenlignes med en direkte forhøjelse af pensionsalderen.

- Det er jo en mindre gruppe, der har muligheden for det økonomisk. Det kan man på ingen måde sammenligne, siger ordføreren.

Men kan du forstå, hvis nogen måske er forvirrede over, at I ikke vil være med til at hæve pensionsalderen yderligere, men muligvis gerne vil være med til at hæve grænsen for, hvornår man kan lade sig selvpensionere?

- Det er jo ikke at hæve pensionsalderen. Der er nogle, der har haft mulighed for at trække penge ud, før de gik på pension.

- Regeringen vil gerne have, det bliver en del af aftalen, at det skal være tre år i stedet for fem år. Det er det, der ligger i oplægget fra regeringen, og det vil vi gerne diskutere, siger René Christensen.

/ritzau/