Rystet landmand går i vrede fra møde med kommunen: Deres arrogance giver mig ondt i maven

Landets største svinebonde, Martin Lund Madsen, vil ikke have kommunens vej over sine jorde. (Foto: Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Både landets største svinebonde og kommunen har meldt krig i strid om ekspropriation af jord, hvor der er bygget en vej, som er kendt ulovlig.

De har vækket min stædighed, siger landets største svineavler, Martin Lund Madsen til TV Syd.

Han har siden 2012 lagt arm med de offentlige myndigheder om en vej, som er et udkomme af Banedanmarks elektrificering af togstrækningen mellem Lunderskov og Esbjerg.

Vejen er lavet, og den er efter ekspropriation lavet på Martin Lund Madsens jord, men 10. september afgjorde Højesteret, at ekspropriationen er ulovlig. Der er nemlig ikke hjemmel i lov om elektrificering til at ekspropriation.

Det betyder, at Martin Lund Madsen igen ejer jorden, hvor vejen ligger, og han ønsker ikke vejen over sine jorde.

Han har derfor tilbudt kommunen, at den kan købe jorden for 21 millioner kroner. Det tilbud er blevet afvist, og siden har Martin Lund Madsen spærret vejen med bigballer og sand.

Han vil have, at kommunen køber jorden eller fjerner vejen, men torsdag var der åstedsforretning på Skovgårdsvej, som den omstridte vej er navngivet.

Med vejloven i hånd vil kommunen lovliggøre vejen ved ny ekspropriation.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er denne vej, som ligger vest for Vejen, der er stridens kerne. Foto: Google Street View

Ifølge TV Syd har Martin Lund Madsen brugt mere end tre millioner kroner på advokater og har altså samtidig Højesterets ord for at vejen er lovlig.

Derfor irriterer det ham, at han nu skal udsættes for endnu et forsøg fra Vejen Kommunes.

- Jeg føler mig virkelig trådt på. Deres arrogance ryster mig helt vildt. At de offentlige myndigheder fortsætter på den måde giver mig ondt i maven, siger Martin Lund Madsen, og tilføjer, at han tror der går mange år, inden vejen åbner:

- Hvis den overhovedet åbner igen. Jeg er en sindig vestjyde med snude i sporet, så jeg bliver ved, indtil det sidste punktum er sat i den her sag. De har vækket min stædighed, så nu kører jeg den til ende, siger han til TV Syd.

Ifølge tv-stationen blev Martin Lund Madsens sindighed dog sat på en hård prøve ved torsdagens åstedsforretningen. Her blev han så irriteret på kommunen, at han forlod stedet i vrede og deltog ikke i det efterfølgende forhandlingsmøde.

Har fire uger ...

Men mens Martin Lund Madsen erklærer, at hans stædighed driver ham til at køre sagen til ende, så melder kommunen krig.

Formanden for teknik- og miljøudvalget i Vejen Kommune, Vagn Sørensen (V), siger til TV Syd, at svineproducentens udvandring ikke stopper kommunens planer om at ekspropriere jorden:

- Man kan ikke forsinke eller forhindre en ekspropriation ved ikke at møde op, siger Vagn Sørensen, så vi fortsætter proceduren.

Og proceduren er at Martin Lund Madsen har fire ugers frist til at komme med synspunkter. Herefter vil sagen blive behandlet i teknik- og miljøudvalget, senere i økonomiudvalget og endelig besluttet i byrådet.

Vagn Sørensen siger til tv-stationen, at han regner med, at en endelig beslutning om ekspropriation kan ske enten på byrådets februarmøde eller på mødet i marts 2019.