Russisk fly skræmte vestligt fly væk over Østersøen
Ifølge Tass fulgte et Nato-fly efter et russisk fly, som havde landets forsvarsminister om bord.

Et russisk kampfly har jaget et Nato-fly væk fra den russiske forsvarsministers fly i luftrummet over Østersøen, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

- Et fly, som havde den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, om bord, blev fulgt af et Nato F-16 fly, da det fløj over Østersøen, men det blev jaget væk af et russisk militærfly, rapporterer Tass.

Samtidig oplyser Sverige - der ikke er medlem af Nato - at et svensk fly har været involveret i en episode, der lyder til at være den, russerne beskriver.

Ruslands forsvarsminister siger, at det russiske forsvar vil blive forbedret på landets vestlige flanke, efter at Nato har foretaget, hvad han kalder "aggressive handlinger".

Forsvarsministeren siger også, at der foregår en "antirussisk" militær oprustning langs den russiske grænse.

Sveriges regering siger, at den har indkaldt Ruslands ambassadør i Sverige, efter at et russisk kampfly mandag fløj tæt på et svensk rekognosceringsfly i internationalt luftrum over Sverige.

Ifølge amerikanske oplysninger fløj det russiske fly så tæt på det svenske fly, at det kun var 1,5 meter fra dets vingespids.

Det svenske fly var af typen 102 B.

Nyhedsbureauet Tass skriver, at Nato-flyet havde forsøgt at nærme sig det russiske fly med forsvarsministeren, selv om dette fløj over et neutralt havområde.

Ifølge Tass var forsvarsministeren på vej til den russiske enklave Kaliningrad.

For to uger siden sendte Rusland et MiG-31 kampfly på vingerne for at møde et norsk patruljefly over Barentshavet.

Episoden blev efterfølgende beskrevet som normal af det norske militær.

- Der har været et norsk Orion-fly i området over Barentshavet, hvilket sker adskillige gange hver uge. Det var en flyvning i internationalt luftrum, sagde oberstløjtnant Ivar Moen, som er talsmand for Norges væbnede styrker.

Det russiske forsvarsministerium og russiske nyhedsbureauer skrev mere dramatisk om episoden. Tass skrev, at det norske fly var blevet identificeret som et anti-undervandsbådsfly P-3 Orion.

Samtidig var der rapporter om, at et russisk Su-27 kampfly reagerede på et af USA's B-52 strategiske bombefly over Østersøen.

/ritzau/Reuters