Rusland udviser europæiske diplomater på stribe
Den danske ambassadør er fredag kaldt til udenrigsministeriet i Moskva, bekræfter han. Foto: Vasily Maximov/AFP
Blandt andre britiske, tyske og franske ambassadører har været til møde i det russiske udenrigsministerium.

Europæiske diplomater er i stort tal blevet indkaldt til møder i det russiske udenrigsministerium, blandt andet den danske ambassadør, Thomas Winkler.

Alle har de fået besked på at sende en række diplomater hjem fra Rusland som et modsvar på de udvisninger af russiske diplomater, der blev annonceret i denne uge.

Ifølge det russiske udenrigsministerium har i alt 23 lande været indkaldt til møder fredag, og indtil videre ser det ud som om, at russerne har udvist lige så mange diplomater, som det pågældende land har gjort.

For Danmarks vedkommende er to diplomater blevet udvist. Det svarer til det antal russere, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mandag gav besked på at forlade Danmark.

Møderne kommer, i forlængelse af at Rusland torsdag meddelte, at man ville gengælde udvisninger af flere end 150 russiske diplomater.

Torsdag nævnte udenrigsminister Sergej Lavrov konkret USA. Lavrov har givet 60 amerikanske diplomater to døgn til at finde hjem, og han lukker det amerikanske konsulat i Sankt Petersborg.

Storbritannien har tidligere fået 23 diplomater udvist som gengæld for den britiske udvisning af 23 russiske diplomater.

Samtidig skulle briterne fredag ifølge Reuters have fået besked på yderligere at nedbringe staben på ambassaden i Moskva, så den antalsmæssigt svarer til, hvad russerne har tilbage på deres ambassade i London.

Eneste undtagelser er tilsyneladende Belgien, Georgien, Ungarn og Montenegro. Russerne forbeholder sig dog retten til også at gengælde disse landes udvisninger på et senere tidspunkt.

Årsagen til den diplomatiske krise er giftangrebet på den tidligere russiske spion Sergej Skripal 4. marts i den britiske by Salisbury.

Skripal og hans datter er ifølge de britiske myndigheder blevet forgiftet med Novichok, som er en russisk opfindelse.

Blandt andet derfor føler briterne sig sikre på, at russerne står bag. Det var årsagen til, at de udviste 23 diplomater og aflyste alle møder med russerne.

Senere har en lang række lande, herunder altså Danmark, fulgt trop.

/ritzau/Reuters