Rusland: Taliban vil deltage i fredsforhandlinger

An Afghan Shi''ite armed man keeps watch at a check point in Kabul (Foto: Omar Sobhani/Reuters)

Afghanistans viceudenrigsminister ventes torsdag til Moskva for at drøfte datoer for fredsforhandlinger.

Oprørsgruppen Taliban er parat til at deltage i multilaterale fredsforhandlinger om Afghanistan i Moskva. Det oplyser Ruslands udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet RIA.

Den afghanske viceudenrigsminister ventes torsdag til Moskva for at drøfte datoer for fredsforhandlinger, meddelte den afghanske ambassade i Ruslands hovedstad tidligere.

Rusland har tidligere inviteret 12 lande og Taliban til Moskva for at deltage i fredsforhandlinger 4. september, men fredskonferencen blev udsat efter anmodning fra den afghanske præsident, Ashraf Ghani.

Taliban gennemførte mandag en række angreb på kontrolposter, politistationer og militære baser forskellige steder i Afghanistan og dræbte mindst 27 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne.

Det høje dødstal ved angrebene understreger, at sikkerhedsstyrkerne har svært ved at kontrollere oprørsgrupperne Taliban og Islamisk Stat.

Sikkerhedsstyrker har forsøgt at nedkæmpe de to grupper alene, siden USA og Nato formelt afsluttede deres kampmissioner i Afghanistan i 2014.

FN's særlige udsending til Afghanistan, Tadamichi Yamamoto, sagde tirsdag til Sikkerhedsrådet, at der er den bedste udsigt til vellykkede fredsforhandlinger med Taliban siden 2001.

- Vi håber, at Taliban vil være imødekommende over for den afghanske regerings bestræbelser på at få begyndt en forhandlingsproces, sagde han.

Yamamoto understregede, at en række tillidsskabende projekter skal styrke processen - for eksempel frigivelse af fanger og teknisk støtte til landbrug, uddannelse og sundhed.

En talsmand for Taliban gav i sidste uge udtryk for, at gruppen er parat til at føre en ny forhandlingsrunde med USA.

Tadamichi Yamamoto siger, at han frygter for en optrappet konflikt i Afghanistan i forbindelse med det første parlamentsvalg i landet siden 2010. Valget finder sted 20. oktober.

/ritzau/Reuters

/ritzau/Reuters