Resultat fra Iowa er forsinket

Mens kandidaterne og de demokratiske vælgere i Iowa fortsat venter på resultatet af afstemningerne i delstaten Iowa, er flere af Demokraternes kandidater til posten som partiets præsidentkandidat begyndt at holde noget, der ligner sejrstaler. Her ses tidligere vicepræsident Joe Biden og hans kone Jill Biden til valgfest i Des Moines. (Foto: Carlos Barria/Reuters)

Kandidaterne til at blive Demokraternes præsidentkandidat venter fortsat på resultatet fra primærvalg i Iowa.

Resultaterne fra Demokraternes vælgermøder i den amerikanske delstat Iowa lader vente på sig.

Det står således fortsat ikke klart, hvilken kandidat der får de demokratiske vælgeres opbakning i Iowa til at udfordre præsident Donald Trump ved præsidentvalget i november.

Resultatet fra Iowa - som er det første i rækken af primærvalg i de amerikanske delstater - anses som et afgørende startskud for de håbefulde kandidater.

I mellemtiden har Trump som ventet fået opbakning fra de republikanske vælgere i Iowa.

Omkring klokken seks tirsdag morgen dansk tid var der ved det sidste primærvalg i Iowa i 2016 næsten talt 95 procent af stemmerne op ifølge data fra CNN. Demokraterne oplyser, at forsinkelsen skyldes en "kvalitetskontrol" af resultaterne, skriver Reuters.

- Resultaternes integritet er altafgørende, lyder det fra partikontoret i Iowa.

Ifølge partiet har der været "inkonsistens" i indrapporteringen af resultaterne fra vælgermøderne.

- Vi oplever en forsinkelse af resultaterne som følge af et kvalitetstjek og det faktum, at partiet skal udsende tre sæt data for første gang, skriver partiet.

Bernie Sanders i front

Der henvises således til en række nye data, der i år skal offentliggøres fra delstatens primærvalg.

I Iowa afholdes primærvalget som et vælgermøde - et såkaldt caucus. Her mødes partimedlemmerne rundt om i delstaten for at stemme åbent om kandidaterne.

Vælgerne stiller sig i en gruppe i lokalet, alt efter hvilken kandidat de er tilhænger af.

Hvis gruppen ikke udgør mindst 15 procent af vælgerne, kan de enten forsøge at overtale andre til at tilslutte sig deres gruppe eller selv vælge en mere populær kandidat.

I år bliver der således ikke blot offentliggjort det endelige resultat af vælgermøderne, men der offentliggøres også, hvilken kandidat der fik størst opbakning i første hug - altså inden vælgerne omgrupperer sig.

Samtidig skal det offentliggøres, hvordan vælgerne har rykket sig.

Forud for vælgermøderne i Iowa var der ingen klar favorit blandt de demokratiske kandidater. En smule i front var dog den 78-årige senator Bernie Sanders og den 77-årige tidligere vicepræsident Joe Biden.

Men også den tidligere borgmester Pete Buttigieg og senator Elizabeth Warren lå i meningsmålingerne lunt i svinget.

/ritzau/