Rengøringsbosser dømt i grov sag om udnyttelse
To rumænske rengøringsarbejdere gjorde rent på en række offentlige institutioner i Rudersdal Kommune og tjente ned til 3-4.000 kroner om måneden, selvom de ifølge byretten arbejdede omkring 10 timer om dagen. Foto: Iris/arkiv
Østre Landsret har stadfæstet en dom til to serbiske rengøringsbosser.

To serbiske rengøringsbosser er ved landsretten dømt skyldige i en sag om grov økonomisk udnyttelse af to rumænske rengøringsfolk.

Det oplyser Østre Landsret til Fagbladet 3F.

Østre Landsret har stadfæstet dommen, som de to rengøringsbosser fik i december 2014 ved Retten i Helsingør. Her blev begge chefer dømt for hovedanklagen, åger, i den såkaldte 'Altansag'. De fik en straf på henholdsvis to og halvandet års fængsel. Samtidig blev de dømt til i fællesskab at betale en erstatning på i alt én million kroner i erstatning til de to rumænere.

De to rumænske rengøringsarbejdere har gjort rent på en række offentlige institutioner i Rudersdal Kommune og har tjent ned til 3-4.000 kroner om måneden, selvom de ifølge byretten arbejdede omkring 10 timer om dagen. Arbejdet blev udført fra maj 2009 til begyndelsen af oktober 2012, hvor politiet efter en anmeldelse fra 3F fik fjernet rumænerne fra de to rengøringsbossers altan. Her havde østarbejderne boet i knap tre et halvt år.

Fagbladet 3F afslørede i efteråret 2012 forholdene for de to rumænske rengøringsfolk, som i første del af deres tid i Danmark var ansat af sagens serbiske rengøringsbosser, der dengang var underleverandører for Danmarks næststørste rengøringsfirma, Forenede Service.

Senere blev rumænerne ansat direkte af Forenede Service, men deres overenskomstmæssige løn gik ifølge anklageskriftet ind på bankkonti, som de to serbiske rengøringschefer havde oprettet og brugte til at dække egne udgifter.

42-årige Adam Nika blev idømt to års fængsel, og fik af landsretten en tillægsbøde forhøjet til 450.000 kroner. Byretten havde fastsat bøden til 275.000 kroner. Desuden fik serberen i byretten en betinget udvisningsdom med en prøvetid på to år.

Forsvarsadvokat Peter Christiansen fra advokataktieselskabet Christiansen, Skjoldager og Rørdam repræsenterede Adam Nika i retten. Advokaten vil ikke sige noget om dommen:

- Jeg har ikke nogen kommentarer. Det er et princip. jeg vil ikke kommentere Østre Landsrets kendelser, siger Peter Christiansen til Fagbladet 3F.

Adam Nikas tidligere samlever 45-årige Snezana Kaldaras blev i byretten dømt til halvandet års fængsel og fik en bøde på 115.000 kroner. Den serbiske kvinde fik ligeledes en betinget udvisningsdom med en prøvetid på to år.

Østre Landsret har dømt hende skyldig. Men hendes straf er endnu ikke udmålt, da hun skal mentalundersøges.