Rektorformand enig i kritik af universitetsbureaukrati
Formanden for rektorerne, Ralf Hemmingsen, er enig i kritikken fra Kvalitetsudvalget af detailstyring af universiteterne. Foto: Københavns Universitet/Michael Daugaard/free
Rektorkollegiets formand er enig i kritikken fra Kvalitetsudvalget af detailstyring af universiteter.

Formanden for Danske Universiteter, Ralf Hemmingsen, er enig i den kritik som Kvalitetsudvalget rejser i deres sidste rapport om de videregående uddannelser. En rapport, der blev fremlagt torsdag.

- Jeg er enig i Kvalitetsudvalgets kritik af den massive detailregulering, som universiteterne er underlagt, så jeg er meget positiv over for forslag, der kan afbureaukratisere vores sektor, siger Ralf Hemmingsen.

Udvalget pointerer eksempelvis, at Undervisningsministeriet har lavet detaljerede regler for omprøver for studerende, der ikke består en eksamen.

Men ministeriet har i store træk undladt at styre hvilke uddannelser, der tilbydes, hvor de tilbydes, og hvor mange pladser, der skal være på de forskellige uddannelser.

Og da uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) sidste år foreslog en dimensionering, hvor hun ville beskære antallet af uddannelser for at sikre, at der var job til de nyuddannede, skete det i en på en måde, som Ralf Hemmingsen ikke er vild med.

- Diskussionen om dimensionering viste, at man fra politisk side ikke nødvendigvis har fingeren på pulsen med, hvilke uddannelser der kan undværes. Så efter min mening skal vi have en bedre dialog omkring så vigtige beslutninger fremover, siger han.

For at pengene i højere grad følger kvaliteten, anbefaler udvalget at oprette et råd, der skal fordele en milliard kroner årligt. Den idé er Ralf Hemmingsen dog loren ved.

- Det bliver bureaukratisk og vil umiddelbart svække kvalitetsarbejdet. En sådan særpulje vil modvirke universiteternes indsats for at integrere uddannelseskvalitet i alle aspekter af universiteternes arbejde, siger han.

Kvalitetsudvalget er nedsat af regeringen, der vil have anbefalinger til, hvad en reform for at øge kvaliteten af de videregående uddannelser kan indeholde.

/ritzau/