Rekordmange vil holde jul med en fremmed
Mange danskere inviterer fremme på besøg juleaften til juleand og gaver. Foto: Colourbox/free
295 hjem får juleaften besøg af fremmede, der ellers skulle have holdt jul alene.

For rekordmange danskere byder juleaften i år på et møde med et fremmed menneske, der skal sidde med ved julebordet og danse rundt om træet. 295 steder har Røde Kors parret familier med mennesker, der ellers skulle have fejret jul alene.

Sidste år fik 176 familier besøg på juleaften, mens antallet i 2012 var 138. Røde Kors har sigtet efter at nå 300 i år, og er derfor godt tilfredse med næsten at nå i mål med den store stigning.

- I Røde Kors arbejder vi året rundt på at bekæmpe ensomhed gennem vores forskellige aktiviteter. Men det er især i julen, ensomhedens mærkes, hvis man ikke har familie eller venner at fejre jul med, siger Hanna Line Jakobsen, der er præsident i Røde Kors.

- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan hjælpe 295 mennesker, der ellers skulle sidde alene i julen, med at få en god juleaften.

Hun har blandt andet modtaget beskeder fra nogle af de 295, der skal holde jul hos en værtsfamilie.

- Jeg skal være gæst hos en familie med to børn og to bedsteforældre. Det bliver meget spændende! For første gang i mange år skal jeg købe julegaver til nogen, skriver en af de kommende gæster anonymt.

- Jeg glæder mig helt til denne traditionsrige dag, fordi jeg ikke skal være alene og endnu mere fordi, der er nogen, der har plads til mig derude. Det er stort.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil føler 263.000 sig alene. Det er særligt unge og ældre, der er ramt af ensomhed. Næsten hver tiende unge og ældre føler sig uønsket alene ifølge undersøgelsen.

/ritzau/