Rekordmange firmaer arbejder ulovligt i Danmark
ARKIVFOTO: RUT-registeret blev blandt andet oprettet for at sikre, at myndighederne kan kontrollere, at de udenlandske virksomheder overholder dansk lovgivning. Colourbox. Modelfoto
536 firmaer er ikke registreret i RUT-registeret. Især byggefirmaer fra Østeuropa undlader at registrere sig.

Mens byggebranchen har tabt mange arbejdspladser på grund af krisen, er branchen også under pres fra udenlandske firmaer, der arbejder ulovligt for danske firmaer og husejere.

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at der i 2014 var rekordmange udenlandske firmaer, som undlod at registrere sig i det lovpligtige Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

I 2014 brød 536 firmaer loven ved ikke at registrere sig i RUT-registret, da de udførte arbejde i Danmark. Det er en stigning på 35 procent i forhold til året før. Samtidig er tallet det højeste nogensinde, siden registret blev indført i 2009.

RUT-registeret blev blandt andet oprettet for at sikre, at myndighederne kan kontrollere, at de udenlandske virksomheder overholder dansk lovgivning.

Det er især byggefirmaer fra Østeuropa, der arbejder ulovligt i landet. Ofte er der livsfarlige stilladser, nedslidende slæbearbejde og manglende rækværker på tagene hos firmaer, der arbejder ulovligt.

- De virksomheder, der ikke er lovligt registreret, har oftere har større problemer med sikkerheden. De bruger ofte forældede arbejdsmetoder, der øger risikoen for at komme til skade, siger Eva Jensen, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Et flertal i Folketinget er netop i denne tid ved at vedtage en forhøjelse af bøderne for udenlandske virksomheder, der flere gange bliver taget i at arbejde ulovligt. I dag udløser forseelsen en bøde på 10.000 kroner.

I fremtiden vil bøderne blive fordoblet, når et firma anden gang bliver grebet i at bryde loven. Det aftalte regeringen sammen med Enhedslisten og SF som en del af finanslovsaftalen for i år.

Forslaget skal behandles færdig i næste måned og vil træde i kraft 1. marts.