Regeringens forslag om øget grænsekontrol
Justitsminister Mette Frederiksen har fremsat et lovforslag om øget grænsekontrol, der skal førstebehandles fredag 23. januar. Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO
Justitsministeren lægger op til øget grænsekontrol i et lovforslag, der skal førstebehandles i næste uge.

Den 12. december fremsatte justitsminister Mette Frederiksen (S) et lovforslag om øget kontrol i de danske lufthavne samt de indre grænser. Her er, hvad udspillet går ud på.

* Lovforslaget indebærer, at politiet og toldvæsnet ved de indre grænser kan gøre brug af automatisk genkendelseværktøjer af køretøjers nummerplader.

* Myndighederne bør kunne udtrække passagerlister fra flyselskaberne nemmere, end det er nu.

* Spørgsmålet om passagerlister har længe været en brandvarmt tema i EU. Det er i to år blevet blokeret af EU-Parlamentet, der er bekymret for overgreb på menneskerettigheder. Den seneste tids terrorangreb i Europa har bragt diskussionen på banen igen.

* Det, der er strid om i EU-regi, er, om der skal være et fælleseuropæisk passagerregister, så landene nemt kan tilgå hinandens nationale passageroplysninger.

* Mange EU-lande har allerede nationale passagerregistre, som går udenom EU-regi.

* Regeringen vil styrke sanktionsniveauet for udlændinges ulovlige ophold i Danmark ved højere bøder og længere fængselsstraffe.

* Regeringen vil indføre fængselsstraf op til to år for personer, der ulovligt hjælper personer til Danmark.

Kilder: Folketinget og Jyllands-Posten

/ritzau/