Regeringens forslag om øget grænsekontrol

Justitsministeren lægger op til øget grænsekontrol i et lovforslag, der skal førstebehandles i næste uge.
Justitsminister Mette Frederiksen har fremsat et lovforslag om øget grænsekontrol, der skal førstebehandles fredag 23. januar.
Justitsminister Mette Frederiksen har fremsat et lovforslag om øget grænsekontrol, der skal førstebehandles fredag 23. januar. Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO

Den 12. december fremsatte justitsminister Mette Frederiksen (S) et lovforslag om øget kontrol i de danske lufthavne samt de indre grænser. Her er, hvad udspillet går ud på.

* Lovforslaget indebærer, at politiet og toldvæsnet ved de indre grænser kan gøre brug af automatisk genkendelseværktøjer af køretøjers nummerplader.

* Myndighederne bør kunne udtrække passagerlister fra flyselskaberne nemmere, end det er nu.

* Spørgsmålet om passagerlister har længe været en brandvarmt tema i EU. Det er i to år blevet blokeret af EU-Parlamentet, der er bekymret for overgreb på menneskerettigheder. Den seneste tids terrorangreb i Europa har bragt diskussionen på banen igen.

* Det, der er strid om i EU-regi, er, om der skal være et fælleseuropæisk passagerregister, så landene nemt kan tilgå hinandens nationale passageroplysninger.

* Mange EU-lande har allerede nationale passagerregistre, som går udenom EU-regi.

* Regeringen vil styrke sanktionsniveauet for udlændinges ulovlige ophold i Danmark ved højere bøder og længere fængselsstraffe.

* Regeringen vil indføre fængselsstraf op til to år for personer, der ulovligt hjælper personer til Danmark.

Kilder: Folketinget og Jyllands-Posten

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.