Regeringen vil udvide østjysk motorvej og hæve farten

Regeringen vil hæve fartgrænsen til 130 kilometer i timen på visse motorveje. Her ses Nordjyske Motorvej E45 ved Aalborg. (Foto: Foto: Henning Bagger/scanpix//Scanpix)

Vi skal kunne køre 130 kilometer i timen på visse motorveje, og E45 i Østjylland skal udvides, mener regering.

Danske bilister kan glæde sig over, at de fremover må køre 130 kilometer i timen på visse motorveje, som er særligt sikrede til den højere hastighed. Samtidig skal den østjyske motorvej E45 udvides.

Det oplyser finansminister Kristian Jensen (V).

Han forhandlede onsdag næste års finanslov med Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

- Regeringens udspil er at undersøge en udvidelse af E45 i Østjylland, hvor alt for mange danskere holder i kø. Så skal vi også undersøge, hvordan vi kan opgradere vore landeveje og motorveje, siger Kristian Jensen.

- Så vi kan køre noget stærkere, uden at det risikerer at koste uheld og menneskeliv. Endelig har vi drøftet, hvordan vi sikrer bedre støjafskærmning, fordi mange mennesker desværre er plaget af støj fra statsvejene.

Han afviser, at regeringen punger ud til Togfonden, som oppositionen og DF står bag. Fonden skulle finansieres med milliarder i ekstra skat på Nordsøolien, men pengene er pist væk med de langt lavere olie- og gaspriser.

- Nej. Vi har ikke drøftet Togfonden onsdag. Regeringen er uenig i projektet: At der skal laves en ny Vejlefjord-bro i et af landets smukkeste naturområder. Der skal ikke være en stor byggeplads, siger Kristian Jensen.

Dansk Folkeparti vil gerne lade bilister køre 130 kilometer i timen på udvalgte motorveje, påpeger Peter Skaarup.

- De fleste, der har kørt på en motorvej, ved, at der er flere steder, man godt kunne køre lidt hurtigere. Vi kunne tænke os at få Danmark til at hænge bedre sammen, siger Peter Skaarup.

Han peger på den kollektive trafik og aftalen om Togfonden.

- Der skal vi finde en løsning, selv om regeringen ikke er med i aftalerne, siger Peter Skaarup.

Der skal laves bedre autoværn på motorveje, hvor bilister får lov at køre hurtigere, mener han.

/ritzau/