Regeringen og regioner er enige: Sådan bliver den nye økonomiaftale

Formand for danske regioner Stephanie Lose (V) og finanaminister Kristian Jensen (V) tirsdag morgen i Finansministeriet. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix/arkiv)

Regeringen og regionerne er enige om en ny økonomiaftale, der dækker 2019. Den sender penge mod sundhed.

Forhandlere fra Finansministeriet og Danske Regioner er natten til tirsdag nået til enighed om en aftale for regionernes økonomi i 2019.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

* Udgifterne til sundhedssektoren øges med en milliard kroner i 2019. Dermed vil sundhedsudgifterne i regionerne stige til 114,4 milliarder kroner.

* Produktivitetskravet på to procent på sygehusområdet bliver fjernet. Der indføres en ny model, der skal fokusere på at bringe sundhedssektoren tættere på borgerne.

* Aktivitetspuljen på 1,4 milliarder kroner fjernes. Det har været en slags bonuspulje, der er blevet udbetalt, hvis sygehuse har overgået aftalte effektiviseringskrav.

* Anlægsudgifterne - udgifter til byggeri af alt fra bygninger til veje - bliver sat til 7,4 milliarder kroner i 2019.

* 4,8 milliarder af disse er til det, der bliver kaldt kvalitetsfondsbyggeri. Det dækker over investeringer i nye supersygehuse og til- og ombygninger på eksisterende sygehuse.

* Der bliver tilført 50 millioner kroner til regional udvikling, så udgifterne til regional udvikling stiger til 3,1 milliarder kroner.

* Der etableres en pulje på et stort, trecifret millionbeløb, der skal styrke offentlig-private samarbejder.

* Alle aftaler er samtidig stadig underlagt det, der hedder "det udvidede totalbalanceprincip", DUT. Det dækker over, at staten kompenserer kommuner og regioner, hvis der kommer ny lovgivning, der ændrer deres økonomiske forudsætninger.

Kilder: Finansministeriet samt Økonomi- og Indenrigsministeriet.

/ritzau/