Regeringen og DF indgår stor aftale: Sådan bliver de nye bilafgifter
Foto: Dennis Lehmann/Scanpix/arkiv

Regeringen og Dansk Folkeparti er efter ugers forhandlinger blevet enige om en ændring af registreringsafgiften.

Aftalen betyder, at langt de fleste biler bliver billigere, mens de allermindste biler bliver dyrere.

- Det betyder, at 90 procent af de nyregistrerede biler vil få en lavere registreringsafgift, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Regeringen havde håbet at lande en aftale, hvor registreringsafgiften blev sænket til 100 procent. Men det ville Dansk Folkeparti ikke gå med til.

Parterne er i stedet blevet enige om at sænke den lave afgiftssats fra de nuværende 105 procent til 85 procent.

Den høje sats fastholdes på de nuværende 150 procent fastholdes.

Men grænsen for hvornår den høje sats træder i kraft, det såkaldte skalaknæk, hæves fra de nuværende 106.600 kroner til 185.000 kroner.

- Det her har en profil, hvor man fastholder progression i afgiftssystemet, så de dyreste biler stadig har en højere afgift.

- Det betyder også, at dem der får allermest glæde af det her, det er dem med den gode familiebil, der er sikker at køre i og rimelig miljøvenlig at køre i, siger Dansk Folkepartis partileder, Kristian Thulesen Dahl.

Den værdibaserede afgift skal sammenholdes med bilernes miljøpåvirkning og sikkerhedsudstyr, lyder det fra aftaleparterne.

Det får betydning for de allermindste og billigste biler.

- Den kategori, der hedder mikrobilen, den helt lille bil, som er meget billig på markedet i dag, den får en lille prisstigning.

- Når man skuer op for sikkerhed og miljø, så falder det ikke altid ud til de her mikrobilers gunst, siger Thulesen Dahl.

Han oplyser, at der vil være tale om en procentstigning på fire-fem procent.

Foruden aftalen om bilafgifter er parterne også enedes om et tredje spor over den fynske motorvej, samt at prisen sænkes over Storebæltsbroen med en fjerdedel over en årrække.

Aftalen skal finansieres blandt andet ved at stramme reglerne for leasingbiler.

Samtidig vil man indføre en vejafgift, som ifølge regeringen og DF vil ramme de udenlandske bilister. De danske bilister skal kompenseres.

Forhandlingerne om registreringsafgiften har stået på i ugevis, hvilket har fået salget af biler til at gå i stå.

Torsdag blev der lagt ekstra pres på regeringen, da alle fem partier til venstre for regeringen tilbød at indgå en aftale med Dansk Folkeparti.

Aftalen skulle baseres på DF's ønske om en teknisk registreringsafgift med udgangspunkt i bilernes miljøhensyn og sikkerhed.

Tidligere på ugen lød det også fra Dansk Folkeparti, at en aftale skulle falde på plads indenfor to uger - ellers ville partiet slet ikke være med omlægge afgifterne.

/ritzau/