Redaktør i hård melding: "Et af de sidste udkald for regeringen for at vise, hvad den kan og vil"
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl er med til at præsentere den stortopslåede plan i dag. Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Uanset hvor ambitiøs, regeringens nye 2025-plan er, så bliver den kun til noget, hvis DF vil være med.

Den plan for dansk økonomi frem til 2025, som regeringen fremlægger tirsdag, skal demonstrere, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har et politisk projekt for sin regering.

Derfor er der meget på spil for regeringen, vurderer Troels Mylenberg, chefredaktør for Jysk Fynske Medier.

- Det er et af de sidste udkald for regeringen for at vise, hvad den kan og vil. Om den har en selvstændig politik, eller om dens selvstændighed er deponeret i lommen på Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, siger han.

Før folketingsvalget i 2015 fastslog Løkke i et interview med Berlingske, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. Den udtalelse klæber stadig til ham, mener Mylenberg.

- Jo færre ting, han lykkes med, jo mere stiller man sig selv spørgsmålet, om det ikke præcist er det, han er, siger Mylenberg.

Tilbage i august præsenterede Løkke sin første 2025-plan. Men forhandlingerne strandede, efter at Liberal Alliance ultimativt krævede topskattelettelser.

Hvilket Dansk Folkeparti lige så ultimativt afviste. Hårdknuden blev løst ved, at LA opgav sit krav. Til gengæld kom partiet sammen med De Konservative med i regeringen.

Så det nye forslag til 2025-planen er et fælles udspil fra de tre regeringspartier. Men det ændrer ikke på chancerne for at få borgerligt-liberal politik igennem, påpeger Mylenberg.

- Uanset hvor ambitiøst regeringen spiller ud, er der ingenting, der bliver til noget, med mindre Dansk Folkeparti er med, siger chefredaktøren.

- Der er ikke noget, der har ændret sig i forhold til, om Dansk Folkeparti er interesserede i at give topskattelettelser. Der skal nogle helt andre ting på bordet.

Planen præsenteres tirsdag klokken 13.30. Ifølge DR Nyheder vil den blandt andet indeholde ambitioner om reformer og skattelettelser.

/ritzau/