Rebellen fra Langeland: "Jeg vil derhen, hvor vi taler menneskesyn og værdier fremfor Excel-ark"

Ole Sørensen har ikke meget tilovers for paragrafryttere og kassetænkningen. Lyt til mennesket og hør efter i stedet for at proppe svage borgere i Excel-ark, siger han. (Foto: Foto: Sonny Munk Carlsen)

Den bogaktuelle socialarbejder fra det sydfynske øhav revser socialsystemet, der ifølge ham har glemt, at det handler om mennesker.

I starten af 2016 blev Ole Sørensen pludselig landskendt. Socialarbejderen fra Langeland stormede ind på mediescenen efter en række DR-programmer og blev kendt for sit lange viltre hår, tykke fuldskæg og uortodokse arbejdsmetoder.

Den alternative tilgang til socialpsykiatrien på bo- og værestedet Hjørnet, hvor han i flere år har været leder, gav ham kælenavnet 'Rebellen fra Langeland'. En mand som med civil ulydighed gjorde op med systemets kassetænkning og faste rammer.

Ole Sørensen fører an i en stille revolution, der ifølge ham foregår landet over i kommuner, hvor ildsjæle forsøger at møde samfundets svageste borgere som mennesker i stedet for felter i et regneark.

Nu er han aktuel med bogen 'Kom nu ned på jorden', og når Avisen.dk spørger, om der ikke trods alt er brug for nogle klare og tydelige rammer i et system for at undgå, at det ender med kaos, er han klar i spyttet:

- Og hvad så? Det her system vi har i dag, det er ikke en skid bedre, end hvis det hele gik op i hat og briller. For der lever mennesker derude, som aldrig nogensinde får en chance, siger Ole Sørensen.

Danmarks roligste vrede mand

Rebellen fra Langeland sidder på forlaget Peoples Press foran en bunke bøger, hvor hans ansigt pryder forsiden. Det er udgivelsesdag for 'Kom nu ned på jorden', og Avisen.dk møder ham over en kop kaffe for at tale om menneskesyn i et kommunalt system, der bliver stadig mere restriktivt. Et system, hvor kontrol og budgetter dominerer hverdagen.

Du siger i bogen, at "Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt. Når de svageste mennesker i den grad bliver kørt over af paragraffer og trampet på af besparelser, bliver mine 'varme hænder' til knyttede næver." Hvad mener du med det?

- At vi efterhånden er fanget i et frygteligt bureaukratisk og kontrollerende system, som ikke levner plads til, at vi kan arbejde frit med mennesker. Systemet levner heller ikke plads til, at de mennesker, der har brug for os som kontakt- og støttepersoner, får en chance, siger Ole Sørensen.

Hindringerne er ifølge den rutinerede socialarbejder sat i verden af DJØF'ere og skrivebordsryttere, der aldrig har haft fingrene i den kommunale muld.

- Kontrol i den grad kan man kun tro, der er behov for, hvis man er blevet hjernevasket til at tro det. Da jeg var ung, og det er efterhånden længe siden, arbejdede vi med frihed under ansvar. Det eksisterer sgu ikke mere, siger Ole Sørensen.

Den knivskarpe systemkritik og frustrationen siver igennem, når Ole Sørensen åbner munden. Men manden selv sidder smilende bag det fyldige gråsprængte skæg og taler med en dyb og rolig stemme, der blot fra tid til anden afbrydes af en slurk kaffe. 

Mød folk i øjenhøjde

Det er ikke en magisk trylledrik eller en speciel teknik, som Rebellen fra Langeland taler om, når han siger, at man skal lytte efter for at hjælpe borgerne. For ham handler det bare om at være et ordentligt menneske - uanset om du er på arbejde eller ej.

- Jeg kan ikke se, at det skulle være så svært at møde folk i øjenhøjde. Nogle gange går jeg rundt i noget tøj på Hjørnet, som nogle måske ville stille spørgsmålstegn ved. Til tider går jeg også rundt i bare tæer, men det gør alle de andre jo også, siger Ole Sørensen.

Han ser ikke nogen grund til at spille autoritær. For der er ikke stor forskel på ham som leder og mennesker, der bor på værestedet.

-  Den eneste forskel er, at de bor et sted, hvor der bor andre, og det gør jeg ikke, siger Ole Sørensen.

Få mennesket i centrum

'ASF' hedder Rebellen fra Langelands mantra. Det står for "Almindelig Sund Fornuft" og præger den måde, som Ole Sørensen arbejder. Man skal udelukkende gøre ting, hvis det giver mening. 

- Hvis vi møder hinanden, ser hinanden og kommer væk fra kassetænkning, er vi kommet rigtig langt. Jeg vil derhen, hvor vi taler menneskesyn og værdier fremfor Excel-ark. Og hvis vi ikke ser mennesket første gang, så må vi se efter igen. For der er altid et menneske et sted, siger Ole Sørensen.

Det lyder simpelt, og ifølge Rebellen er det noget, der fungerer. Men det er også en tilgang, der ikke altid er forenelig med systemets stive regler.

Derfor har Ole Sørensen sin sekretær, som han kalder for Pia "red-røven-på-Ole-Sørensen" Larsen, ansat. Hun holder styr på, at Rebellens metoder ikke overtræder nogle paragraffer, selvom de til tider giver papirnusserne grå hår i hovedet.

Som da Ole Sørensen insisterede på at finde plads til en mand på Hjørnet, selvom alt var optaget. Løsningen? Vejret var godt, og solen stod højt på himlen, så manden kunne da bare slå et telt op ude foran værestedet og bo der. Manden var tilfreds, Rebellen var glad for at hjælpe en mere, og kommunens ledelse røg helt op i det røde felt. 

Asketræer og udkantsmennesker

Når Rebellen skal koble af, trækker han i tunge støvler med jernsnuder og begiver sig ud i skoven for at fælde træer. Han siger, at alle træer er unikke, og at det samme gælder mennesker. Vindhastigheden, tykkelsen på stammen og træsorten betyder, at hvert eneste træ kræver en særlig tilgang, når det skal fældes. 

- Et træ ser anderledes ud, hvis du kravler op i toppen og ser ned, end hvis du ser nedefra og op. Det er det samme med mennesker. Jeg hører, hvad de siger og fortæller. Hvis du gør det,  er der ikke to mennesker, som er ens, siger Ole Sørensen.

Hvis man ikke tager højde for hele situationen og skræddersyer en unik tilgang til den enkelte sag, kan man nemlig komme rigtig galt afsted.

Det oplevede Rebellen selv, da han engang skulle fælde et asketræ. Han tog ikke højde for vinden, og træet strejfede ham på vej ned. Rebellen slap med livet i behold, men fik to diskusprolapser med i baggagen. Det tjener som et minde om, at man aldrig må bruge den samme tilgang til sager, uanset om det handler om træer eller svage borgere.

Sammenligningen mellem træer og mennesker stopper dog ikke her. Rebellen fra Langeland bruger nemlig også lejligheden til at hylde de borgere, der bor i udkanten. 

- Jeg synes, det er fedt, at politikerne kalder det for udkantsdanmark. For når jeg går i skoven, så er det i udkanten, jeg finder de største og stærkeste træer. Det er udkantstræer eller udkantsmennesker, om man vil. De er store og stærke, fordi de tager imod stormen for træerne i midten, siger Ole Sørensen.

'Kom nu ned på jorden' er skrevet af Marianne Vestergaard Nielsen og kom i handlen onsdag.

Christiansborg set på afstand
Nyheder

322 kvinder i opråb:

Folketingsmedlem stak

finger op i skridtet  

Statsminister Mette Frederiksen ser misfornøjet ud
Nyheder

Danskere finder fejl:

Kan koste dem

tidlig pension

Den britiske tv-vært Sir David Attenborough
Kendte

94-årig legende går

amok på Instagram

Folk skåler i vinglas til fest
Corona

Store private

fester forbydes

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vinker på trappen ved deres bryllup i 2018
Kongelige

Royal baby på vej:

Skandaleprinsen skal

være morfar

Brugte kondomer på et vietnamesisk lager
Helt vildt

Skulle sælges igen: 

345.000 brugte kondomer

blev kogevasket

Skuespilleren Thomas Bo Larsen
Kendte

Tørlagt Thomas Bo Larsen:

Grænseoverskridende

at spille fuld

røgeri ved Allinge
Corona

Bornholm ramt

af smittetryk:

Det er ikke fair

Mand bliver testet for corona i telt
Corona

Højeste nogensinde:

678 nye smittede

røver
Krimi

Begik røveri

med haveredskab

Mønter og sedler
Nyheder

Sættes skatten ned

i din kommune?

Brandmand går på den brændende bygning
Krimi

Dramatisk brand:

Brandmand fik

gavl ned over sig

folk står som sild i en tønde ved julemarkedet på christiania
Corona

Christianitter hegner

Staden ind i frygt

for corona

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er indlagt

Jan sneum
Kendte

Ikonisk dansk

DR-journalist

er død

Kim Jong-un
Nyheder

Kim Jong-un:

- Undskyld

billede af sundhedsperson med coronatest
Corona

Dansk corona-våben

i vanskeligheder:

Virker måske ikke

En hvis VW ID3 holder foran en forhandler
Biler

VW's kæmpe satsning

kører nu på de danske veje

billede af nogle af de meste beundrede personer i verden
Kendte

Her er de:

Verdens mest beundrede

parkerede elløbehjul
Nyheder

Spritkørsel

elløbehjul

stoppes

Sol bag skyer
Nyheder

Masser af regn -

men så kommer

solen og varmen

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski

Nærbillede af Zlatan Ibrahimovic
Corona

Svensk superstjerne smittet

Dobbeltdækker foran Big Ben
Corona

Nyt land på listen:

Fraråder rejser

til Storbritannien

To læger på intensivafdeling
Corona

Smitten tager til:

Mange nye indlagte

Unge pige med mundbind
Corona

Derfor afvises

coronasmitte

som luftbåren

redningshelikopter i luften
Krimi

8-årig i ulykke under

skoleudflugt - blev fundet

med snor om halsen

Til salg-skilt på hus
Nyheder

Så meget sælges

husene for i dit område

Bertel Haarder og Inger Støjberg står sammen foran Amalienborg i 2015
Nyheder

Haarder giver Støjberg

ret: Sexisme-debat er

gået over gevind

gigantisk robot testes i Japan
Helt vildt

Gigantisk robot 
sluppet løs i Japan

En kvinde og mand ligger i liggestole ved vandet
Nyheder

Tusinder har taget

forskud på feriepenge 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring