Realkredit Danmark: Låneregler er godt nyt for pensionister

Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil mindske brugen af fleks- og afdragsfrielån for boligejere med høj gæld. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix)

Det er sundt, at regeringen sætter ind over for lån til boligejere med høj gæld, mener Realkredit Danmark.

Det bliver ikke overraskende boligejerne i de store byer som København og Aarhus, der bliver ramt af nye retningslinjer for boliglån.

Det vurderer Realkredit Danmark, efter at regeringen torsdag offentliggjorde nye lempeligere retningslinjer for, hvor meget gæld man må have, hvis man vil have et "risikobetonet" lån som fleks- eller afdragsfrielån.

Til gengæld er der godt nyt til pensionister med lav indtægt, men høj friværdi, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hillingsøe Heining.

- Pensionister vil fortsat have en attraktiv adgang til friværdien i deres mursten, som kan bruges aktivt i den private økonomi gennem pensionisttilværelsen.

- Det havde været en relativ dyr fornøjelse, hvis friværdien kun kunne udnyttes via realkreditlån med afdrag, da der skulle lånes endnu flere penge end ellers for at servicere de løbende afdrag, fastslår Christian Hillingsøe Heining i en skriftlig kommentar.

Realkredit Danmark lægger også vægt på, at retningslinjerne er blevet lempet på andre områder i forhold til dem, som blev trukket tilbage.

I de første retningslinjer havde boligejere med en gæld på over fire gange hustandsindkomsten kun adgang til fastforrentede lån med afdrag. Nu får man også adgang til den afdragsfrie version af fastforrentede lån.

Og det bliver også muligt at tage F5-lån - men vel at mærke med afdrag.

- Flere valgmuligheder for den enkelte låntager er set med vores øjne et positivt tiltag, da det giver bedre mulighed for at indrette sin boligøkonomi efter sin egen private økonomi og præferencer.

- Her tænkes eksempelvis på, at har man anden og dyrere gæld ved siden af realkreditlånet, er det stadig muligt at benytte afdragsfrihed på realkreditlånet og sætte ekstra skub i afdragsbetalingerne på den dyrere gæld.

- Samtidig giver det afdragsfrie fastforrentede lån en god beskyttelse af friværdien i ens bolig, hvis renterne skulle stige og presse boligpriserne ned, vurderer Christian Hillingsøe Heining.

Det første sæt retningslinjer blev trukket tilbage efter advarsler om, at de ville ramme boligmarkedet i Aarhus og København for hårdt. Boligpriserne vil dog ikke gå markant ned som følge af de nye retningslinjer, vurderer Realkredit Danmark:

- Det er klart, at det vil bidrage til at tage toppen af prisstigningerne i landets dyreste områder, da potentielle boligkøbere kan afholde sig fra at købe bolig.

- Når det er sagt, vil den faktiske priseffekt være væsentligt mere afdæmpet end det oprindelige styresignal.

- Med andre ord venter vi ikke den store modvind til det københavnske boligmarked fra det reviderede styresignal, fastslår Christian Hillingsøe Heining.

/ritzau/