Rasende sosu'er trækker kommune i Arbejdsretten
158 sosu-ansatte er endt i en strid med Faaborg-Midtfyn Kommune. Arkivfoto: Bente Jæger
FOA hiver Faaborg-Midtfyn Kommune i Arbejdsretten efter strid om arbejdsforhold for 158 sosu-ansatte. Kommunen siger, at der samlet kommer flere kroner i lønningsposen.

Faaborg-Midtfyn Kommune og fagforbundet FOA er havnet i så dyb en strid, at den nu havner i Arbejdsretten.

De ansattes fagforbund FOA siger, 158 sosu-ansatte vil gå ned i løn, efter de blevet fyret fra deres job for efterfølgende at blive genansat i samme funktion. Manøvren koster de hårdest ramte helt op til 36.000 kroner om året, lyder det fra FOA.

FOA mener, at kommunen både bryder overenskomsten og bedriver organisationsfjendtlig handling

- Sagen har udviklet sig katastrofalt. Ikke bare for vores medlemmer, som er stærkt utrygge ved fremtiden, men også for kommunen selv, der burde kunne indse værdien i at have motiverede medarbejdere med tryghed i jobbet, siger afdelingsformand Susan Bøg Nielsen fra FOA Sydfyn.

Forhandlingerne mellem FOA og kommunen brød sammen torsdag aften.

Souchef i center for Sundhed og Omsorg i Faaborg-Midtfyn Kommune, Allan Christiansen, ærgrer sig over, at sagen nu ender i Arbejdsretten.

- Det er vi rigtig kede af. Det er aldrig rart at skulle den vej. Vi havde håbet på at kunne lave en aftale, siger han.

Ekstra millioner

Ifølge kommunen har det været nødvendigt at lave en samlet aftale for området, da der tidligere var et kludetæppe af forskellige aftaler.

Den nye aftale, hvor mange ansatte altså bliver opsagt og derefter genansat, har ifølge kommunen betydning for 650 ansatte. 440 af dem vil gå op i løn.

Årsagen til, at nogle går ned i løn, er ifølge kommunen, at de får funktionstillæg for funktioner, de ikke længere udfører. Og samlet er der kommet flere penge i den samlede lønningspose.

- Vi har lagt 2,5 mio. ekstra ind i lønsummen for at få det til at falde på plads. Det har FOA takket nej til, siger Allan Christiansen.

- Hvordan kan I som kommune opsige medarbejdere og genansætte dem til en lavere løn?

- Det, der er vigtigt at forstå, er, at der er funktioner, som vores medarbejdere rent faktisk ikke længere udfører i hverdagen. Så kan man ikke få løn for de funktioner, siger Allan Christiansen.

Der er aftalt et møde om sagen mellem LO og Kommunernes Landsforening den 30. marts. Susan Bøg Nielsen håber, at sagen kan blive løst, inden Arbejdsretten må tage over.

- Jeg håber stadig, at kommunen kommer til fornuft, inden de skal stille i Arbejdsretten og forsvare disse voldsomme forringelser. Det er da en forfærdelig dårlig omgang reklame for kommunen, siger Susan Bøg Nielsen.

via Listen To News