Radikale Venstre i kovending: Er nu imod lockoutvarsel
Morten Østergaards (R) aftenbøn blev ikke hørt. I stedet valgte partiets repræsentant i KL's bestyrelse, Leon Sebbelin (R), at stemme for en lockout. Foto: Henning Bagger & Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Ritzau
Leon Sebbelin (R) stemte onsdag aften for et lockoutvarsel af 250.000 kommunalt ansatte. Efter et gruppemøde torsdag har han dog ombestemt sig og taler nu imod lockout.

Radikale Venstres formand, Morten Østergaards, aftenbøn var klar i sidste uge:

Alligevel stemte Leon Sebbelin (R), der er borgmester i Rebild og Radikale Venstres repræsentant i KL's bestyrelse, i går for en omfattende lockout som modsvar til fagbevægelsens strejkevarsler.

Den beslutning har sat Radikale Venstres bagland i brand. På Twitter og Facebook lufter medlemmer, folketingskandidater og kommunalpolitikere fra partiet deres utvetydige utilfredshed.

Også på debatgruppen Radikal Debat på Facebook går bølgerne højt. "Jeg er dybt indigneret" og "Jeg er rystet i min grundvold" skriver medlemmerne blandt andet om beslutningen.

Senest har partiets byrådsmedlemmer på et gruppemøde taget afstand fra beslutningen i en udmelding. Byrådsmedlemmerne kalder lockoutvarslet for ude af proportioner og landsformand for Radikale Venstre, Thorhauge udbygger beslutningen på Facebook:

- Vi har tidligere beklaget forløbet i 2013, som desværre endte med et lovindgreb. Og vi mener, at KL's lockoutvarsel er alt for vidtgående og helt ude af proportioner. Vi er heller ikke i tvivl om, at vi har rigtig meget brug for en aftale om lærernes arbejdsvilkår, som flugter med det resterede arbejdsmarked. Det har lærerne brug for - det har folkeskolen brug for.

Radikal borgmester: Man kan ikke ramme plet hver gang

Ifølge den radikale borgmester fra Rebild og bestyrelsesmedlem i KL stemte han for lockoutvarsel på baggrund af en personlig vurdering og fortrolige oplysninger fra forligsinstitutionen. 

- Baggrunden var en samlet vurdering af teksten, jeg modtog tirsdag aften. Det, plus oplysninger jeg fik fra forligsinstitutionen, som jeg ikke kan udtale mig om, betød, at jeg endte med at bakke lockoutindstillingen op, siger Leon Sebbelin til Avisen.dk.

Efter dagens gruppemøde har Leon Sebbelin dog ombestemt sig. Nu er han uenig i, at en lockout er den rette vej at gå. Dermed bakker han op om udmeldingen fra Radikale Venstres byrådsmedlemmer.

Kan du ikke forstå, at det klinger lidt hult, efter at du har stemt for?

- Jo, men det er så det, jeg fremadrettet står på. Jeg stod alene tilbage og måtte se på, hvad der historisk er gået forud med radikal deltagelse. Nu kan jeg så konstatere, at der havde man hellere set, at jeg var blevet på et synspunkt om at gå lidt længere ad forhandlingsvejen, inden vi kom med lockout varsel. Og det har jeg taget til efterretning.

Er du blevet banket på plads?

- Det ved jeg ikke. I vores parti tager vi diskussionerne. Jeg redegjorde for det, jeg kunne redegøre for, og så mundede det ud i denne udmelding, som jeg kan stå inde for og arbejder ud fra fremadrettet. 

Er det ikke underligt for Radikale Venstre at stemme for med de signaler, som partiet har sendt? 

- Jeg har en række oplysninger, som jeg kunne oplyse vores medlemmer om. Og jeg har nogle oplysninger, som jeg ikke har kunne dele. Og så stod jeg på mål for, hvorfor jeg på den knivsæg traf den beslutning, jeg traf. Og der kan jeg så konstatere, at der skulle jeg have trådt til den anden side.

Hvis du kunne stemme om lockoutvarsel igen i dag, ville du så have stemt anderledes?

- Nu agerer jeg på baggrund af vores udtalelse, og så ville jeg formentlig have gjort det, at jeg ikke ville have støttet den indstilling om lockout og formentlig var kommet med vores egen formulering i stedet.

Så du fortryder, at du stemte for lockoutvarsel?

- Jeg kan konstatere, at det var der ikke været opbakning til. Jeg brugte temmelig meget tid til at overveje dette godt og grundigt, men jeg må konstatere at trods mange år i Radikale Venstre, kan man ikke ramme plet hver gang. Nu kører vi ud fra denne udtalelse, og den står jeg fuldt på mål for.

Oplysninger fra Forligsinstitutionen er fortrolige, så længe forhandlinger mellem parterne står på.