Rådmand vil bruge millioner på nye ansatte: Skal hjælpe udsatte i job

Aarhus Kommune vil investere millioner i at få ledige i arbejde, fortæller rådmand Kristian Würtz (S). (Foto: Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix/Politiken)

Aarhus Kommune vil nu ansætte nye medarbejdere og investere millioner af kroner i at få flere udsatte borgere i job. Det fortæller rådmand Kristian Würtz (S) på bagkant af DR-serien 'Fri os fra kontanthælp'.

I november og december kunne seere følge med i fire langtidslediges kamp for at komme i arbejde i DR-programmet 'Fri os fra kontanthjælp'. Her fik en jobkonsulent fra Aarhus Kommune et helt år til at behandle deres sager. Og kun deres sager.

Tv-eksperimentet blev igangsat, før Kristian Würtz (S) ved starten af 2018 tiltrådte som rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune. 

Men den 38-årige politiker er ikke i tvivl om, at tiltag som tv-eksperimentet kan bidrage positivt til folks opfattelse af et til tider udskældt beskæftigelses-system.

- Jeg tror, en væsentlig motivation for programmet har været, at man gerne vil åbne døren og give offentligheden et indtryk af, hvad der foregår i beskæftigelsesindsatsen. Den har ikke et særligt godt ry, og mange aner ikke, hvad der egentlig foregår, siger Kristian Würtz til Avisen.dk og uddyber:

- Der er nogle forsimplede billeder af et koldt og upersonligt system. I debatten kan man godt savne kendskab til det arbejde, der rent faktisk foregår. Der findes allerede god beskæftigelsesfaglighed.

- Tit bliver systemet gjort til en stor og upersonlig maskine. Men de ansatte, jeg møder, er mennesker, der er dygtige til at få folk i arbejde og brænder for at hjælpe andre.

Samtidig er det godt, der bliver sat fokus på de mange forskellige årsager, der kan være til, at folk ender som langtidsledige, lyder det fra rådmanden.

- Vi kender alle overskrifterne om de 30.000 siders lovgivning på området. Og jeg synes også, der i det nuværende regerings-flertals beskrivelse af ledige er en italesættelse af ledige som nogle dovne slyngler og folk uden ressourcer. Sådan er det bare ikke, og det er godt, at der åbnes op for, at der er mange forskellige grunde til, at folk ender som ledige, påpeger Kristian Würtz.

Vil ansætte flere medarbejdere

I DR-programmet møder vi jobkonsulenten Anne-Mette Hjortshøj. Til Avisen.dk har hun tidligere fortalt, at tid til den enkelte borger er ekstremt vigtigt. 

- Det gør et indtryk på mig. I Aarhus er vi blevet enige om at investere mere i jobindsatsen. Det handler om at få ekstra medarbejderressourcer ind for at få endnu mere tryk på, siger Kristian Würtz.

Her henviser han til kommunens beskæftigelsesplan for 2019, der investerer 26,6 millioner kroner med håbet om at få 3.000 flere borgere i arbejde ved udgangen af 2020. Og samtidig vil kommunen hyre 29 nye ansatte - primært virksomhedskonsulenter.

Rådmanden mener samtidig, at programmet har sat fokus på væsentligheden i nære relationer til borgeren. Men samtidig mener han ikke, at det er realistisk, at sagsbehandlere fremover vil sidde med kun et par enkelte borgeres sager ad gangen.

- Jeg tror, at der er to vigtige forudsætninger for en god jobindsats. Den ene er at kende den ledige og have en fornemmelse for, hvad den enkelte borger vil.

- Det andet handler om at sætte den ledige borgers ressourcer i spil. Men det, man ser i de fire programmer, er jo et lille ekstrakt, og jeg tror, at det bliver svært at skalere op i en større skala, siger Kristian Würtz.

Langtidsledige fik 50.000 kroner

Men det er ikke kun velproducerede DR-programmer, der eksperimenternes med i Aarhus. Også projektet 'langtidsledige tager teten' har givet gode resultater. I samarbejde med Velux Fonden har 97 langtidsledige hver fået 50.000 kroner, som de kunne bruge på at finde vej tilbage på arbejdsmarkedet. 32 kom i arbejde.

- Resultaterne fra det forsøg viser, at ved at satse på borgernes egen motivation og planer i kombination med en kvalificeret rådgivning, bliver mange af dem selvforsørgende. Den erfaring er interessant. Det er selvfølgelig ikke alle, der har haft gavn af det. Men det er bare svært at argumentere mod at ud af knap 100 borgere, er det lige under 40, der i dag er selvforsøgende.

Han mener, at selvbestemmelse er en stor faktor for, at mange af deltagerne har vinket farvel til kontanthjælpssystemet. 

- Jeg tror, det har virket, at borgerne efter mange års forgæves forsøg på at komme i arbejde får lov at starte på en frisk og tage udgangspunkt et helt nyt sted. Derfor gad jeg også godt, at det var et redskab, vi havde til daglig. Ikke til alle borgere, men til dem, hvor vi tror, det kan bære frugt. For det kræver også meget af den ledige, siger Kristian Würtz.

Fokus på virksomhederne

At mange af kommunens forsøg er rettet mod at få folk i arbejde, er ikke så mærkeligt. Det er det altoverskyggende mål i Aarhus Kommune. Og vejen til at nå det mål er et godt samarbejde med virksomhederne.

- Det er vigtigt, at tiltag som virksomhedspraktikker, løntilskud osv. hjælper den ledige tættere på selvforsørgelse. De skal ikke bare bruges blindt. Derfor har vi også besluttet at sætte praktikker i detailhandlen for jobparate kontanthjælpsmodtagere i bero, fordi vi er bekymrede for jobeffekten, siger Kristian Würtz.

- Målet med en praktik behøver ikke nødvendigvis være et job umiddelbart i den anden ende. Det er jo en individuel sag, om folk ender med at brænde igennem i netop den virksomhed. Men der er ingen tvivl om, at det er enormt demoraliserende, hvis man er et sted nogle uger, uden at det gør en forskel, fastslår Kristian Würtz.