QUIZ: Kan du blive dansk statsborger?

Deltagerne i indfødsretsprøven onsdag skulle blandt andet svare på, hvem der overtog tronen i 1588, og hvem der har opført Rundetårn og Rosenborg Slot i København. (Arkivfoto). (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

For at kunne få dansk statsborgerskab skal man bestå indfødsretsprøven. Test dig selv her.

Det er et krav for at kunne søge om dansk statsborgerskab, at man svarer rigtigt på mindst 32 ud af de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven, som blev afholdt onsdag.

Der er 45 minutter til at tage prøven. 35 af spørgsmålene er baseret på bogen 'Læremateriale til indfødsretsprøven', mens de fem sidste spørgsmål er baseret på aktuelle begivenheder.

Test om du kan få nok rigtige her:

1. Kan regeringen bestemme, hvordan en dommer skal dømme i en retssag?

A: Ja.

B: Nej.

2. Hvad er minimumsalderen for, hvornår man ifølge loven må arbejde uden for hjemmet?

A: 13 år.

B: 15 år.

C: 17 år.

3. Hvornår blev der indført en skolereform med 7 års skolepligt?

A: I 1814.

B: I 1901.

C: I 1967.

4. Hvem har til opgave at drive folkeskolen?

A: Kommunerne.

B: Regionerne.

C: Staten.

5. Hvilket af følgende lande er i rigsfællesskab med Danmark?

A: Norge.

B: Island.

C: Grønland.

6. Hvor ofte skal der ifølge grundloven være folketingsvalg i Danmark?

A: Mindst hvert andet år.

B: Mindst hvert tredje år.

C: Mindst hvert fjerde år.

7. Hvem skal betale kirkeskat?

A: Alle skattepligtige borgere.

B: Alle medlemmer af folkekirken.

8. Hvor mange år tager det normalt at gennemføre en lang videregående uddannelse?

A: 5-6 år.

B: 7-8 år.

C: 9-10 år.

9. Hvilken rettighed er sikret i grundloven?

A: Retten til at blive gift.

B: Retten til at eje jagtvåben.

C: Retten til at danne en forening.

10. Hvilket af følgende politiske partier er det nyeste?

A: Det Konservative Folkeparti.

B: Socialistisk Folkeparti.

C: Dansk Folkeparti.

11. Kanslergadeforliget fra 1933 skulle løse alvorlige problemer i samfundet. Hvilke problemer skulle det især løse?

A: Økonomiske problemer.

B: Miljømæssige problemer.

C: Flygtningeproblemer.

12. Hvad kendetegnede blandt andet Den Kolde Krig mellem USA og Sovjetunionen?

A: Det var et våbenkapløb.

B: Det var en militær krig om Arktis.

13. Hvem af følgende personer er en kendt balletkoreograf fra 1800-tallet?

A: Adam Oehlenschläger.

B: Vilhelm Hammershøi.

C: August Bournonville.

14. Hvilken kendt dansker fandt i 1600-tallet ud af at måle lysets hastighed?

A: Niels Bohr.

B: Ole Rømer.

C: H.C. Ørsted.

15. Hvem var statsminister fra 1982-1993?

A: Poul Schlüter.

B: H.C. Hansen.

C: Jens Otto Krag.

16. Hvilken af følgende aviser er ældst?

A: Politiken.

B: Information.

C: Berlingske.

17. Fra hvilket land kom der næsten 240.000 krigsflygtninge til Danmark omkring 2. Verdenskrigs afslutning?

A: Spanien.

B: Rusland.

C: Tyskland.

18. Skal en minister være medlem af Folketinget?

A: Ja.

B: Nej.

19. Hvornår kom Martin Luthers protestantiske ideer til Danmark?

A: I 900-tallet.

B: I 1200-tallet.

C: I 1500-tallet.

20. Hvor mange procent af stemmerne ved et valg skal et parti normalt have for at blive repræsenteret i Folketinget?

A: 2 procent.

B: 4 procent.

C: 6 procent.

21. Hvad erobrede briterne fra Danmark i 1807?

A: Danmarks flåde.

B: De Vestindiske Øer.

C: Den danske del af Nordsøen.

22. I hvilket årti blev den første Lillebæltsbro åbnet?

A: I 1930’erne.

B: I 1960’erne.

C: I 1990’erne.

23. Hvad er en kollektiv overenskomst?

A: En aftale mellem staten, regionerne og kommunerne om fordeling af skatteindtægter.

B: En aftale mellem en fagforening og en arbejdsgiverorganisation om løn- og arbejdsvilkår.

24. Hvad kaldes den bevægelse, hvor bønderne slog sig sammen om at oprette mejerier og brugsforeninger?

A: Græsrodsbevægelsen.

B: Modstandsbevægelsen.

C: Andelsbevægelsen.

25. Hvad skete der efter en afstemning i 1920?

A: Danmark dannede et rigsfællesskab med Grønland og Færøerne.

B: Danmark meldte sig ind i Det Europæiske Fællesskab.

C: Danmark blev genforenet med Sønderjylland.

26. Hvem af følgende personer overtog tronen i 1588 og har blandt andet ladet opføre Rundetårn og Rosenborg Slot i København?

A: Christian 4.

B: Christian 7.

C: Christian 10.

27. Hvad hedder kongefamiliens hjem i København?

A: Marselisborg.

B: Amalienborg.

C: Fredensborg.

28. Hvad skete der i Danmark i 1915?

A: Kvinder fik valgret til Folketinget.

B: Danmark fik sin første kvindelige minister.

29. Hvilken dansk komponist er kendt for blandt andet sine operaer?

A: Kim Larsen.

B: C.V. Jørgensen.

C: Carl Nielsen.

30. Hvilken dansk instruktør vandt en Oscar for filmen Hævnen fra 2010?

A: Susanne Bier.

B: Erik Balling.

C: Bille August.

31. Hvornår fik homoseksuelle ret til at indgå ægteskab med samme retsvirkning som andre borgere?

A: 1953.

B: 1989.

C: 2012.

32. Hvem skrev i 1722 komedien Jeppe på Bjerget?

A: Jens Baggesen.

B: Ludvig Holberg.

C: P.A. Heiberg.

33. Hvad er navnet på den lov Frederik 7. underskrev i 1849?

A: Kongeloven.

B: Øverste Danske Lov.

C: Danmarks Riges Grundlov.

34. Hvem skrev omkring år 1200 værket Gesta Danorum, som anses for at være den første samlede danmarkshistorie?

A: Saxo.

B: Brorson.

C: Grundtvig.

35. Hvem skrev i 1958 romanen Den kroniske uskyld?

A: Klaus Rifbjerg.

B: Karen Blixen.

C: Inger Christensen .

36. Hvad hedder Venstres nye formand?

A: Anders Fogh Rasmussen.

B: Kristian Jensen.

C: Jakob Ellemann-Jensen.

37. Hvor var dronning Margrethe på officielt besøg i september 2019?

A: Slesvig-Holsten.

B: Rusland.

C: USA.

38. Hvem er statsminister i Danmark?

A: Helle Thorning-Schmidt.

B: Mette Frederiksen.

C: Pia Kjærsgaard.

39. Hvad er brexit betegnelsen for?

A: Storbritanniens udtræden af EU.

B: Danmarks afslag på salg af Grønland.

40. Hvilken dansk politiker er i september 2019 blevet genudnævnt som kommissær i EU?

A: Margrethe Vestager.

B: Morten Messerschmidt.

C: Lars Løkke Rasmussen.

Svar: 1B, 2A, 3A, 4A, 5C, 6C, 7B, 8A, 9C, 10C, 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17C, 18B, 19C, 20A, 21A, 22A, 23B, 24C, 25C, 26A, 27B, 28A, 29C, 30A, 31C, 32B, 33C, 34A, 35A, 36C, 37A, 38B, 39A, 40A.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/ritzau/

Krimi

Syv-årig pige

bidt af hund

Mad og drikke

Stor smagstest:

Her er den

bedste koldskål

Krimi

Kvinde omkommet:

Blev fundet livløs

i vandet

Krimi

Lig fundet ved sø

hvor skuespiller

frygtes druknet

Kongelige

Mary og Frederik

drager til Holland 

Corona

WHO: Det går den forkerte vej 

Nyheder

Bevæbnet mand i skov

jages af 100 politifolk

Krimi

Forsvundet stjernes

lille søn peger

politiet på sporet

Corona

Dansk coronavaccine

viser lovende resultater

Krimi

Advarsel:

Farlige piller

tabt på gaden

Underholdning

X Factor-vært får nyt job

Nyheder

Tip: Skal dit tøj dufte af blomster og citrus?

Corona

Kampen mod corona:

Alkohol forbydes 

Rejser

Hver fjerde vælger ferie efter miljøvenlige hensyn

Kendte

John Travolta i dyb sorg: Hustruen døde i går

Nyheder

Efter corona-råd om maske: Danskerne jagter mundbind

Nyheder

Nelson Mandelas datter og ambassadør i Danmark er død

Kongelige

Født til et andet liv: En dag bliver hun dronning

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Her batter de ekstra feriepenge - for dig og samfundet

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Nyheder

Sommeren vender så småt tilbage - men du må vente nogle dage

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter