Administration 

QUIZ: Har du styr på oscarshowet gennem tiderne?

Underholdning
Der bliver pyntet op til den amerikanske prisuddeling Oscar, der hylder det bedste inden for film fra det forgangne år. Uddelingen bliver sendt i tv natten til mandag dansk tid. (Foto: Mike Segar/Reuters)

Verdens måske største filmpriser bliver uddelt natten til mandag. Test din viden om oscarshowet her.

Oscaruddelingerne står for døren, og i år kan den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen måske gå hjem med en af de store priser for sin rolle i filmen "Green Book".

Men hvor meget ved du om det storslåede show, som vises på dansk tv natten til mandag?

Test din viden her:

1. Hvilket land har flest gange fået prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film?

a) Sverige.

b) Frankrig.

c) Danmark.

d) Italien.

2. Der skal et stort talent til at vinde en Oscar. Hvem er den yngste person nogensinde til at få den gyldne statuette for sit arbejde i eller med en film?

a) 9-årige Quvenzhané Wallis fra USA. Nomineret i kategorien Bedste Kvindelige Skuespiller for sin rolle i "Beasts of the Southern Wild" fra 2012.

b) 11-årige Tatum O'Neal fra USA. Nomineret i kategorien Bedste Kvindelige Birolle for sin rolle i "Paper Moon" fra 1973.

c) 14-årige Jodie Foster fra USA. Nomineret i kategorien Bedste Kvindelige Birolle for sin rolle i "Taxi Driver" fra 1976.

d) 19-årige Leonardo DiCaprio fra USA. Nomineret i kategorien Bedste Mandlige Birolle for sin rolle i "What's Eating Gilbert Grape" fra 1993.

3. Hvem er den ældste, der har fået en Oscar for sit arbejde i eller med en film?

a) Skuespiller Christopher Plummer, som i 2012 modtog en Oscar for Bedste Mandlige Birolle i filmen "Beginners".

b) Filminstruktør James Ivory, som i 2018 modtog en Oscar for Bedste Adapterede Manuskript for filmen "Call me By Your Name".

c) Skuespilleren Jessica Tandy, som i 1990 modtog en Oscar for Bedste Kvindelige Hovedrolle i filmen "Driving Miss Daisy".

d) Filmkomponist Ennio Morricone, som modtog en Oscar i 2016 for Bedste Musik i forbindelse med filmen "The Hateful Eight".

4. Film inden for alle genrer kan i princippet løbe med en Oscar for Bedste Film. Men hvilken genre har størstedelen af de seneste 25 år prismodtagerne i kategorien haft?

a) Drama.

b) Thriller.

c) Komedie.

d) Action eller science fiction.

5. Hvem er annonceret som vært ved årets show?

a) Ricky Gervais, der er komiker og skuespiller.

b) Whoopi Goldberg, der er skuespiller og sangerinde.

c) Jimmy Fallon, der er talkshowvært og komiker.

d) Ingen. Showet har droppet at have en vært. I stedet deles priserne ud af forskellige fremtrædende personer i filmbranchen.

6. Hvilket år blev Academy Awards, også kaldet Oscars, holdt første gang?

a) 1910.

b) 1929.

c) 1934.

d) 1942.

7. Hvilken skuespiller er blevet tildelt flest Oscars?

a) Katharine Hepburn.

b) Daniel Day-Lewis.

c) Meryl Streep.

d) Jack Nicholson.

8. Hvilken dansk film blev den første, der fik en Oscar for Bedste ikke-engelsksprogede Film?

a) "Hævnen".

b) "Pelle Erobreren".

c) "Babettes Gæstebud".

d) "Jagten".

9. Ingen danske kortfilm er nomineret ved årets uddeling, som ellers generelt har klaret det godt ved prisuddelingen. Hvor mange har fået prisen for Bedste Kortfilm?

a) To. "Valgaften" i 1999 og "Helium" i 2014.

b) Tre. "Anna og Bella" i 1986, "Valgaften" i 1999 og "Helium" i 2014.

c) Fire. "Valgaften" i 1999, "Der er en yndig mand" i 2003, "The New Tenants" i 2010 og "Helium" i 2014.

d) Fem. "Anna og Bella" i 1986, "Ernst & lyset" i 1996, "The New Tenants" i 2010, "Helium" i 2014 og "Silent Nights" i 2017.

10. Hvor i USA bliver oscarshowet typisk afholdt?

a) Carnegie Hall, der er et koncerthus i New York City.

b) Radio City Music Hall, der er et teater i New York City.

c) Walt Disney Concert Hall, der er et koncerthus i Los Angeles.

d) Dolby Theatre, der er et teater og en biograf i Los Angeles.

Svar: 1:d, 2:b, 3:b, 4:a, 5:d, 6:b, 7:a, 8:c, 9:c, 10:d.

Kilder: DFI.dk, CNN, The Guardian, IMDb.

/ritzau/

kristian jensen og Pernille Rosendahl
Nyheder

Medie: Kristian Jensen forlader politik

Skilt retten i roskilde
Krimi

Ville voldtage børn via datingside

bundesen ses sammen med resten af shu-bu-dua
Kendte

Bundesen har velsignet

genopsætning af

Shu-bi-dua-musical

MacKenzie Scott ses sammen med eks-manden Jeff Bezos
Kendte

Verdens rigeste gifter

sig med fattig lærer

grafik der viser hacker bag skærm
Livsstil

Sådan undgår du at blive snydt på nettet - igen

billede af politibil
Krimi

Tragisk ulykke: Lille pige

dræbt af tonstung tromle

billede af en sundhedsperson med en sprøjte i hånden
Corona

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

En stærekasse-fotostander
Nyheder

Dagens afstemning: Er det ok med automatisk fartkontrol?

billede af meghan med sønnen i favnen
Kendte

Meghan: De var bekymret for min søns hudfarve

billede af biler på vej over Storebæltsbroen
Nyheder

Automatisk fartkontrol

på vej til broerne

billede af Therese Glahn
Film og TV

Therese Glahn gør comeback: Jeg er ret meget for mig selv

billede af folk på stormfuld kyst
Nyheder

Storm og regn på vej - her rammer det

billede af sommerhus med dannebrog i flagstangen
Nyheder

Fuld knald på sommerhuse: Sælges tre måneder hurtigere end i 2020

billede af Meghan
Kendte

Meghan og Harry blev gift i al hemmelighed før brylluppet

Søren brostrøm med jakke og slips til pressemøde
Corona

Brostrøm klar til at

stoppe politikerne 

brandbiler og politifolk til stede ved trafikulykke
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede over for rødt

og ramte modkørende

Milliardæren Olivier Dassault smiler bredt
Krimi

Milliardær død i

helikopterulykke 

Et fidget toy i mange farver
Advertorial

Annonce

Fidget Toys: Den nye store dille

stork i rede i sønderjylland
Nyheder

Storken er landet

hund ligger i bur
Dyreliv

Zoologiske haver med

plastik-pingviner

og hunde som ulve 

Ambulance kører på vej
Krimi

Mand død: Kørte

frontalt ind i bil

med mor og datter

mand med blå handsker står med prøveglas i hånden
Corona

Heunicke: 15 nye

coronavarianter fundet

den danske tennisspiller clara tauson i aktion på banen
Sport

Dansk komet

i kæmpe triumf

To musikere på scenen med konfetti overalt
Film og TV

Dagens afstemning:

Var det den rigtige MGP-sang, som vandt?

Stikdåser på et gulv
Livsstil

Advarsel:

Din stikdåse er ikke ok.

En kvinde med et håndklæde omkring sig
Sundhed

Eksplosiv antal af

kræft hos kvinder

En stor kakerlak
Mad og drikke

Doktor advarer:

Der er kakerlakker i din kaffe

Et stort møllehjulshotel i kredsløb om Jorden
Helt vildt

Book et hotel-ophold

– i rummet

To mænd med mundbind i retten
Krimi

Unge amerikanere risikerer

livstidsdom for politidrab i Rom

En hvid bil på taget i en grøft
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Harry og Meghan med Oprah Winfrey
Kongelige

Meghan og Harry afslører

alt i interview

Nyheder

Radikale vil tilbyde polske kvinder

gratis abort i Danmark

Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation