Putin-kritiker får betinget dom i svindelsag
Den 38-årige russiske oppositions-aktivist Aleksej Navalnij slipper for fængsel i denne omgang. Hans bror Oleg skal dog tre og et halvt år bag tremmer for svindel. Foto: Pavel Golovkin/AP
Advokaten Aleksej Navalnij får betinget dom, mens hans bror skal tre og et halvt år i fængsel i svindelsag.

Putin-kritikeren og oppositionspolitikeren Aleksej Navalnij er tirsdag morgen ved en domstol i Moskva idømt en betinget dom på tre og et halvt års fængsel for svindel i millionklassen.

Domstolen har samtidig fængslet Navalnijs bror Oleg i samme sag. Broren har fået en ubetinget fængselsdom på tre og et halvt års fængsel og blev ført bort i håndjern.

- Skammer du dig ikke over, hvad du gør, spurgte Navalnij den kvindelige dommer, Jelena Korobtjenko.

- Hvorfor sætter I ham i fængsel. For at straffe mig hårdere?

Han har under retssagen fastholdt, at sagen mod ham og hans bror var politisk motiveret og et forsøg fra præsident Vladimir Putin og hans regime på at sætte ham ud af spillet.

Han var sammen med sin bror, Oleg, anklaget for at bedrage det franske kosmetikfirma Yves Rocher for 27 millioner rubler, hvilket på daværende tidspunkt svarede til mere end tre millioner kroner.

Yves Rocher har tidligere afvist, at virksomheden skulle have været offer for svindel begået af Navalnij.

Men umiddelbart er Navalnij sluppet billigere, end han frygtede. Anklagemyndigheden havde krævet ham idømt 10 års fængsel.

Advokaten Aleksej Navalnij var med til at arrangere masseprotester mod Vladimir Putin for tre år siden, og oppositionen opfatter sagen mod ham som politisk.

Han er for øjeblikket i husarrest, efter at han sidste år sad fængslet i forbindelse med en anden sag om underslæb, hvor han i ankesagen i oktober sidste år fik en betinget fængselsdom på fem år.

Egentlig skulle dommen i den nye sag efter planen først afsiges 15. januar. Ifølge Navalnijs støtter står regeringen bag datoændringen for at undgå en stor demonstration, der var planlagt til fordel for Navalnij i hovedstaden 15. januar.

/ritzau/Reuters