Protest: Litauere snydt for løn og nedlægger arbejdet

Manglende udbetaling af løn og kritisable arbejdsforhold har fået 10 bygningsarbejdere fra Litauen til at nedlægge arbejde på en byggeplads i Vodskov.
Manglende udbetaling af løn og kritisable arbejdsforhold har fået 10 bygningsarbejdere fra Litauen til at nedlægge arbejdet.
Manglende udbetaling af løn og kritisable arbejdsforhold har fået 10 bygningsarbejdere fra Litauen til at nedlægge arbejdet. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Manglende udbetaling af løn og kritisable arbejdsforhold har fået 10 bygningsarbejdere fra Litauen til at nedlægge arbejde på en byggeplads i Vodskov.

Litauerne arbejder på byggeriet Store Tingbakke i Vodskov, og har ansættelse hos virksomheden Rectus Byg, der har adresse både i Langeskov på Fyn og i Litauen.

- De mener ikke, at de har fået deres løn, og vi kan som fagforening bekræfte, at der ikke er indbetalt pension og feriepenge, John Andersen, faglig medarbejder hos 3F Aalborg til DR Nordjylland.

Det kan få betydning for det danske arbejdsmarked, at en gruppe østeuropæiske arbejdere har nedlagt arbejdet på en nordjysk byggeplads.

Det vurderer Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Det er jo ikke ulovligt at betale for lidt i løn i Danmark. Det er jo sådan set fagbevægelsen, der skal sikre, at lønmodtagerne får ordentlig løn og arbejdsvilkår. Så i den forstand er det postivt for de østeuropæere, der kommer op, at de bliver organiseret, men også i forhold til andre lønmodtagere og samfundet generelt.

En af forklaringerne er, at der arbejder 120.000 østeuropæere i Danmark, og dem er fagforeningerne blevet bedre til at få fat i.

Noget der har været op ad bakke, fortæller Laust Høgedahl.

- De lande hvor de her arbejdere kommer fra er fagbevægelsen typisk noget helt andet. Så derfor skal de så at sige socialiseres lidt i forhold til hvilken rolle fagbevægelsen spiller på det danske arbejdsmarked.

Alene i årets første fem måneder er antallet af rumænske medlemmer af fagforbundet steget med 26 procent i 3F Aalborgs område.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.