Professor var med til at hæve pensionsalderen for alle: Nu fortryder han

- Vi havde ikke fantasi til at finde en styrbar model med forskellig pensionsalder for brolæggeren og professoren, siger Jørn Henrik Petersen. (Foto: Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix (arkiv))

- Det er ikke i orden, at den unge brolægger har udsigt til pension som 70-årig, siger den nu pensionerede professor Jørn Henrik Petersen. Han var med til at udpege den fungerende pensions-model.

74-årige Jørn Henrik Petersen er netop stoppet som professor på Syddansk Universitet i Odense, og siger nu i et interview med Fyens Stiftstidende, at han i bagklogskabens lys ikke ville have været med på at pege på den pensionsmodel som Velfærdskommissionen anbefalede, og som Folketinget vedtog i 2006.

- I kommissionen var vi enige om en fælles pensionsalder for alle, men i dag mener jeg, at vi burde have fundet en model med forskellig pensionsalder, siger han til avisen.

Den model som kommissionen pegede på er iværksat, og betyder at pensionsalderen stiger i takt med levealderen: Folkepensionsalderen er nu 65 år og stiger gradvist til 67 år i 2022. I 2030 lander den på 68 år og ventes at stige til 69 år i 2035. Yngre generationer kan se frem til at skulle arbejde endnu længere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En stor del af Velfærdskommissionen ses her ved et pressemøde 7. december 2005. Fra venstre er det: Jørgen Søndergaard direktør, Socialforskningsinstituttet, Jørn Henrik Petersen, professor, Syddansk Universitet, Stine Bosse, koncernchef, Tryg Vesta Gruppen, Nina Smith, professor, Handelshøjskolen i Århus, Bente Hyldahl Fogh, direktør, Praktiserende Lægers Organisation, Birgitte Hansen, direktør, slotsholm A/S og Peter Højland, bestyrelsesformand Transmedica A/S. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Jørn Henrik Petersen kunne være gået på pension som 65-årig, og siger til avisen, at pensionen ikke trak i ham.

Han kan derimod godt forstå, hvis brolæggeren, tømreren og andre med hårde fysiske jobs har lyst til at forlade arbejdsmarkedet.

- De er jo slidt ned på en helt anden måde, siger professoren, og mener at pensionsreformen er nødvendig:

- Men i dag kan jeg se, at der er behov for en forskellig pensionsalder.

Jørn Henrik Petersen henviser til, at brolæggeren og bogormen har forskellige forudsætninger for et langt arbejdsliv. Kommisionen havde ikke fantasi til at finde en styrbar model med forskellig pensionsalder for brolæggeren og professoren.

- Men som årene er gået, er jeg blevet mere og mere overbevist om behovet for en differentieret pensionsalder. Det bør være sådan, at folk med hårdt fysisk arbejde kan gå på pension tidligere. Det er ikke i orden, at den unge brolægger har udsigt til pension som 70-årig, siger Jørn Henrik Petersen.

Dagens akademikere er 30 år, før de er uddannet. Et forslag har været at lade pensionsalderen styre af, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet.

Fakta om Velfærdskommissionen

Velfærdskommissionen blev nedsat i september 2003 af VK-regeringen med Anders Fogh Rasmussen (V) i spidsen.

Jørn Henrik Petersen var dengang leder af Center for Velfærdsstatsforskning på Syddansk Universitet. Kommissionen bestod af ni medlemmer og talte blandt andre også Stine Bosse, koncernchef, TrygVesta, direktør i Socialforskningsinstituttet, Jørgen Søndergaard og Bente Hyldahl Fogh, direktør i Praktiserende Lægers Organisation.

Velfærdskommissionen foreslog, at pensionsalderen for alle skulle stige med en måned om året fra 2013.

Kilde: Wikipedia

UDVID