Professor: Foråret bremser ikke corona-spredning

Corona
Fordi coronavirus er så hamrende smitsom, vil de varmere temperaturer sandsynligvis ikke være nok til at stoppe epidemien i Danmark. (Foto: Scanpix)

Ifølge eksperter er den nye virus mere hårdfør overfor varmere temperaturer.

Viruspartikler er generelt ikke glade for høje temperaturer. Det er en af grundene til, at influenzaepidemier normalt ikke finder sted om sommeren. Fordi virus har sværere ved at overleve udenfor vores krop, når det er varmere, standses virus-epidemier normalt, når det bliver varmere i vejret, skriver Videnskab.dk, som har talt med nogle førende eksperter på området, blandt andre professor i virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen, som har dårligt nyt i den henseende.

- Coronavirus bryder sig ligesom influenzavirus ikke om højere temperaturer, men fordi den er så smitsom, skal der virkelig meget til, for at epidemien stopper. Epidemien bliver bremset, når vi når til, at en person i gennemsnit smitter færre end én anden person. Og der skal altså meget til, og det, de varmere temperaturer bidrager med, er muligvis ikke nok, forklarer Allan Randrup Thomsen, som bakkes op af lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Christian Wejse.

Spanske Syge

Foråret er lige om hjørnet, men ifølge eksperter får det ikke meget effekt på den nye super-virus. Foto: Scanpix
 

- Forårsvejret vil formentlig have nogen effekt på virussens spredning, men vi kan ikke forlade os på vejret til at standse epidemien. Vi har jo også set smittespredning varmere steder end i Danmark, siger han.

I øvrigt mener Christian Wejse, at man ikke bør hæve restriktionerne for tidligt og tror, at de vil komme til at vare længere end to uger. Han mener også, at der med stor sandsynlighed vil komme en ny opblusning af coronavirus til efteråret og vinteren 2020-21, og at virussen herefter vil være her som en sæsoninfluenza, der vil bryde ud i epidemier om vinteren fremover.
De epidemier vi har i dag er i øvrigt reminiscenser af Den Spanske Syge, som florerede over hele verden i 1917-19.