Prestige: Pædagoger og sosu'er har fået højere status

Pædagoger, sosu'er og andre faggrupper med 'varme hænder' er steget i anseelse. Det viser ny undersøgelse.  (Foto: Foto: Claus Bech/Jens Nørgaard Larsen/Sara Gangsted - Scanpix)

Sygeplejersker, socialrådgivere, sosu’er og pædagoger svømmer ikke i penge eller champagne. Til gengæld er de 'varme hænders' prestige voksende. Det viser ny undersøgelse.

Sygeplejersker, socialrådgivere, sosu-assistenter og pædagoger svømmer ikke i penge eller champagne. Til gengæld er deres prestige voksende.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk, og som er identisk med en tilsvarende undersøgelse fra 2006.

I analysen er 2.020 danskere blevet bedt om at svare på, hvor meget prestige de forbinder med i alt 99 forskellige jobtyper. Og selvom man skal være pilot, læge eller advokat for at score en topplacering, er blandt andet sygeplejersker, socialrådgivere, sosu-assistenter og pædagoger klatret op ad ranglisten.

Sygeplejersker er klatret 6 plads op siden 2006 og er nu på en 23. plads, mens pædagoger også er klatret 6 pladser op siden 2006 og er på en 58. plads i dag.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Debattør: Stor kritik af velfærden

Undersøgelsen kommer bag på samfundsdebattøren Bettina Post, tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening og tidligere chefkonsulent på professionshøjskolen Metropol.

- Der er jo stor og vedvarende kritik af, hvordan velfærdssamfundet fungerer i forhold til børn, ældre og socialt udsatte. Hele måden vi snakker om velfærden på er meget kritisk, siger Bettina Post.

Vi forstår de varme hænder bedre

Hun mener, at fremgangen viser, at befolkningen har fået en større bevidsthed om vilkårene for de offentligt ansatte.

 - Når prestigen er steget, kan det hænge sammen med, at der er kommet en større bevidsthed i befolkningen om, at vores velfærd afhænger af omsorgs-medarbejdernes indsats, siger hun og uddyber:

- Altså at respekten vokser for folk på gulvet, mens vi har en negativ ladet debat om DJØFere, der bliver skældt ud for kun at være optaget af økonomi og styring og ikke en ane kæft om, hvad arbejdet som socialrådgiver eller pædagog egentlig handler om, siger Bettina Post.