Portører truet med fyringer: Nu er arbejdsgiver frifundet
Region Sjælland er frifundet i sag om fyringer af 19 portører (Personen på billedet har ikke noget med den konkrete sag at gøre). Foto: Andreas Szlavik/Scanpix
Region Sjælland er frifundet i sag om fyringer af 19 portører.

Arbejdsretten har i dag frifundet Region Sjælland i en arbejdsretssag, der omhandlede et ultimatum om ny uddannelse eller fyringer til 19 portører på sjællandske sygehuse, skriver dknyt.

I juni sidste år udsendte Region Sjælland en varsling til 19 portører på fem sygehuse. Portørene fik valget mellem at uddanne sig til serviceassistenter - og overgå til en ny overenskomst - eller betragte sig selv som opsagt.

Arbejdsretten har ikke fundet, at Region Sjælland 'har handlet i strid med en loyalitetspligt over for overenskomstreguleringen og dens parter, ved at lade portører udføre serviceopgaver på regionens sygehuse'.

Derudover lyder dommen, at regionen har gjort, hvad der med rimelighed kan kræves, for at få portørerne til at melde sig frivilligt til uddannelsen som serviceassistent og informeret portørerne om konsekvenserne ved enten at acceptere eller afstå stillingen, skriver dknyt.

Region Sjællands varsling i sommers fik FOA og LO til at indlede en arbejdsretssag. Fagforeningerne mente, at de varslede fyringer var i strid med hovedaftalens bestemmelser om loyalitet mod de overenskomster, som parterne indgår.

FOA skal betale 2.000 kr. til Arbejdsretten i sagsomkostninger.

FOA-formand Dennis Kristensen mener, at Region Sjælland er på kant med ledelsesretten, når de automatisk fyrer portører, der ikke siger ja til serviceassistent-uddannelsen

- Udgangspunktet for denne sag er, at Region Sjælland har sat deres medarbejdere i en ulykkelig, urimelig og usikker situation. Samarbejde fungerer ikke i en stemning af trusler," siger han i en pressemeddelelse og fortsætter: 

- Man har placeret vores medlemmer i et sort hul, hvor de, hvis de accepterer ledelsens ultimatum, ikke ved hvad de skal lave i fremtiden, og hvor det eneste de ved, er, at de kommer til at miste penge, i hvert fald i en periode. Det er klart urimeligt, forklarer Dennis Kristensen. 

FOA fortæller, at de vil tage sagen videre.