Portører skal træffe skæbnesvangert valg: Tag uddannelse eller bliv fyret
Foto: Scanpix
Portørerne i Region Sjælland skal genoptage arbejdet, men stridens to spørgsmål er ikke endeligt afgjort.

Det tog som ventet ikke mange minutter, før Arbejdsretten torsdag eftermiddag pålagde portørerne i Region Sjælland at droppe deres strejke og komme tilbage i arbejde.

Portørerne har strejket den seneste tid, men da der er tale om en arbejdsnedlæggelse i strid med overenskomsten, har fagforbundet FOA og LO hele tiden opfordret portørerne til at trække i arbejdstøjet.

Derfor var udfaldet af den del af sagen ventet. Dog er der ikke fastlagt en bod - altså en mulig bøde. Det vil ske på et senere retsmøde.

Stridens kerne handler om, at Region Sjælland vil have portørerne til at tage en uddannelse som serviceassistent. Det vil betyde, at portørerne skal løse flere opgaver, blandt andet rengøring.

Siger portørerne nej til den efteruddannelse, skriver de samtidig under på deres egen fyreseddel. Regionen gav tidligere på måneden 22 portører et sådant varslingsbrev. Det udløste vrede og siden strejke.

Netop den varslede massefyring er den anden sag, der torsdag var for Arbejdsretten. Her faldt der dog ingen afgørelse.

Portørerne skal svare på varslingsbrevet fredag inden klokken 12. Fagforbundene havde bedt Arbejdsretten om at forlænge fristen, mens sagen står på, men det blev afvist.

Og det undrer FOA-formand Dennis Kristensen.

- For mig er det helt uforståeligt, at Region Sælland ikke vil udsætte portørerne svarfrist indtil Arbejdsretten har talt. Det er simpelthen uanstændigt. Jeg håber, at regionspolitikerne har hår nok på brystet til at underkende både Danske Regioner og deres egne embedsmænd, siger Dennis Kristensen og tilføjer.

- Det er en ulykkelig og usikker situation for portørerne på Sjælland. Ulykkelig fordi de nu har ganske få timer til at tage en afgørelse på baggrund af en trussel om massefyring, som vi mener er overenskomststridig. Og usikker, fordi et af problemerne med denne sag fra starten har været, at portørerne ikke kan få at vide, hvad de faktisk skal lave, hvis de siger ja til regionens ultimatum. Spørger man dem, siger regionen blot, at det ved de ikke.

Advokat Peter Nisbeth, der har ført sagen ved Arbejdsretten for FOA og LO havde også håbet, at regionen ville udsætte deres varsler, mens sagen bliver behandlet.

- Nu skal vi hver især argumentere for vores synspunkt skriftligt og så mødes vi igen den 31 august, hvor sagen bliver berammet. Vi vil presse på, at det bliver så hurtigt som muligt for de varslede portørers skyld, siger Peter Nisbeth.

/ritzau/