Portøren Andreas om brudt musketered: "Vågnede med en knude i maven"
Andreas Frankner vågnede med en knude i maven, da han fandt ud af, at hans faggruppe var gået solo i overenskomstforhandlingerne. Foto: Privat
Selvom han har fået, hvad der ligner en god aftale, håber Andreas Frankner stadig over alt andet, at der kommer aftaler hjem, som alle faggrupper kan stå inde for.

Husfreden er truet. For da portøren Andreas Frankner vågnede op i morges, var det med en underskrevet aftale om overenskomst, mens hans kæreste, der er sygeplejerske, ikke har en.

I nat valgte Dennis Kristensen nemlig sammen med LO-gruppen og Dansk Socialrådgiverforening at gå solo på det regionale område og underskrive en aftale. Noget arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen over for Ritzau udlægger som, at "musketereden er skudt sønder og sammen".

Det ærgrer også portøren og FOA-medlem Andreas Frankner, der i sidste uge i Avisen.dk kom med en hyldest til musketereden, at han nu ikke længere står 'skulder ved skulder' med sin kæreste i de faglige forhandlinger.

LÆS MERE: Portøren Andreas om sammenhold i OK-gyser: "Det kilder helt ned i maven"

- Hvis jeg skal være ærlig, er det brandærgeligt. Jeg havde foretrukket, at vi havde stået sammen og stærkere. Især når man tænker på fusionen mellem LO og FTF. Jeg vågnede med en knude i maven, da der er en følelse af, at man nu glemmer nogle faggrupper ved at indgå sådan en aftale, siger Andreas Frankner til Avisen.dk.

Han understreger alligevel, at han har fuld forståelse for den svære situation, som Dennis Kristensen har været i, når FOA-formanden samtidigt har skulle repræsentere sine medlemmer og være et samlende symbol for solidaritet på tværs af faggrupper.

- Det har muligvis også været en måde at få skub i nogle forhandlinger. Jeg har stor respekt for Dennis Kristensen både som medlem af LO, formand for FOA og topforhandler. Der er stadig mange, der bakker ham op, og vi mener jo stadig, at alle skal have en god overenskomst.

Leave no man behind

Det er generelt en splittet Andreas Frankner, som Avisen.dk fanger midt i arbejdstiden. På den ene side har han nemlig en baggrund som soldat og tror fuldt og fast på parolen: Leave no man behind. På den anden side har han tiltro til, at Dennis Kristensen kan starte en ketchupeffekt, hvor der pludselig kan komme fremskridt i ellers fastlåste forhandlinger.

Samtidig er han ærgerlig over, at FOA's medlemmer på sociale medier bliver fremstillet som usolidariske.

Det er nemlig ikke opfattelsen, siger han, fra de kolleger han har mødt til morgen. På sygehuset arbejder Andreas Frankner nemlig sammen med læger og sygeplejersker, der nu skal forhandle videre på de regionale område, efter at 40.000 medlemmer af LO og Dansk Socialrådgiverforening er stemplet ud.

- Der har været mange snakke i elevatorerne her til morgen. Det vi overordnet har talt om er, at aftalen er en overordentlig trist måde at vågne på. For mig var den enkelte aftale ikke det vigtigste, men at vi alle var sammen. Nogle af sygeplejerskerne er enige, og nogle er så måske enige. En af lægerne på mit sygehus har endda udtalt, at Dennis Kristensen var den skarpeste OK-forhandler, da han rent faktisk har forhandlet en god aftale hjem til sine medlemmer, siger Andreas Frankner, der udviser forståelse for den svære situation, som Dennis Kristensen har været i:

- Han er gevaldigt i klemme, for han skal jo repræsentere sine medlemmer. Han siger jo selv, at han får en fed hyre for at kæmpe for os, så det er han nødt til.

Og Andreas Frankner spekulerer i, at det netop har været arbejdsgivernes plan hele forløbet igennem. 

- Jeg føler, at arbejdsgiverne bevidst har trukket forhandlingerne i langdrag for at splitte fagbevægelsen og dermed udmarve sammenholdet ved at tage eksempelvis Dennis Kristensens medlemmer som gidsel for lærernes arbejdstidsaftale, slutter den 24-årige portør.

Ifølge FOA og Socialpædagogerne har det konfliktudløsende punkt i musketereden hele tiden været lønudviklingen. Og hvis nattens aftale stemmes igennem i de enkelte forbund kommer der lønstigninger til de 40.000 offentligt ansatte på hele 8,1 procent.

Og det falder på et tørt sted for de faggrupper i den offentlige sektor, der generelt tjener mindst. Andreas Frankner tjener eksempelvis 20.951 kroner om måneden i grundløn som portør.

På trods af det håber den unge portør dog stadig på en god aftale for alle.

For skolelærerens skyld. For solidaritetens skyld. For husfredens skyld.

LÆS HELE AVISEN.DK'S TEMA OM OK18