Politisk flertal: Straf brug af illegalt arbejde
Det er urimeligt, at store etablerede virksomheder, kan gå fri ved at henvise til, at det er underleverandører, der bruger illegal arbejdskraft, underbetaler folk mv. Netsupermarkedet Nemlig.com er en af de virksomheder, der har haft brodne kar i underleverandør-leddet. Scanpix/arkiv: Niels Ahlmann Olsen
Et bredt udvalg af politiske partier ønsker, at virksomheder, hvis leverandører bruger illegal arbejdskraft, skal kunne straffes.

Det skal være slut med, at store virksomheder kan slippe for straf, når deres underleverandører bruger illegal arbejdskraft. Det mener ordførere fra både Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne, skriver Fagbladet 3F.

Politiet har i en række sager anholdt og givet bøder til chauffører, der opholder sig og arbejder ulovligt i Danmark. De kører for vognmænd, der er underleverandører for netbutikken Nemlig.com og pakkepostfirmaet GLS, som begge slipper for straf.

- Det er grotesk, at store, etablerede virksomheder driver forretning ved at udnytte og underbetale folk, der er her ulovligt. Det er helt forkert, og fra myndighedernes side skal vi gøre alt for at stoppe det, lyder det fra Ane Halsboe, Socialdemokraternes ordfører for social dumping.

Hos SF er arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen enig:

- Vi vil gerne se på, om kædeansvar for bøder kan være en mulighed. Det er helt urimeligt, at den reelle arbejdsgiver kan gå fri, når det i realiteten er dem, der bliver arbejdet for.

I Dansk Folkeparti mener man, at illegalt arbejde er dårligt for konkurrencen.

- Firmer, der bruger illegal arbejdskraft, udkonkurrerer ærlige forretningsdrivende, og det skal straffes hårdt, lyder det fra partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Derfor er han klar til at tage endnu kraftigere midler i brug:

- Jeg er ikke bleg for at lukke virksomheder, der hyrer firmaer, der bruger ulovligt arbejdskraft, siger DF's ordfører.

Den samme holdning har man i Enhedslisten:,

- I gentagelsestilfælde mener vi, at man skal skærpe muligheden for at fratage retten til at drive virksomhed, siger Finn Sørensen, Enhedslistens ordfører for social dumping.