Politikere svinger sparekniven: Lukker busruter i yderområder

I Region Midtjylland vil mand spare på den kollektive trafik. (Foto: Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

Trods 26.000 protest-underskrifter er der formentlig udsigt til færre rutebiler i de tyndest befolkede dele af Østjylland.

Politikerne i Region Midtjylland har hevet planer om at spare 40 millioner kroner på den kollektive trafik frem fra skuffen.

Sidste år mødte planerne massiv modstand blandt en række pendlere, og besparelserne blev derfor midlertidig parkeret. Nu er de dog taget frem igen. Ifølge flere politikere er det nødvendigt at prioritere andre områder højere.

- Det er ikke rimeligt, at kollektiv trafik skal køre med tomme busser, og at vi så skal spare på uddannelse, miljø, kultur og erhvervsudvikling, sådan som vi gør i øjeblikket, siger næstformand i Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling Flemming Knudsen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Et flertal i udvalget foreslår, at flere ruter helt nedlægges over en periode på tre år. De første ruter skal i givet fald nedlægges allerede næste år.

Det er endnu uvist, hvilke ruter der risikerer at blive nedlagt. Sikkert er det dog, at besparelserne kommer til at møde massiv modstand.
Martin Godsk bor i landsbyen Skjoldelev mellem Aarhus og Hammel. Sidste år kastede han sig ind i kampen for at bevare Rute 111, som ifølge ham er en forudsætning for, at landsbyen ikke dør.

Han oprettede dengang facebookgruppen "Bevar vores busser", og efter en længere periode i dvale genoptager han nu protesterne mod Region Midtjylland.

- Aktionsgruppen går i gang igen!, fastslår Martin Godsk over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Busserne er livsnerven i de små lokale samfund for at folk kan komme på arbejde.

Modstanden fra Martin Godsk og tusindvis af andre pendlere får dog ikke regionsrådsmedlem Flemming Knudsen (S) til at ændre holdning til besparelserne.

- Der er nogle busser, der er bedre besat end andre. Vi har ikke råd til at have en 54 personers bus kørende med seks passagerer. Vi har heller ikke råd til, at borgerne i Hvide Sande og Østjylland kører inden for en kommunegrænse i Østjylland, siger han.