Politikere raser: Her er der optjent 36.800 overarbejdstimer
Banedanmark, der er ansvarlig for statens jernbaner herhjemme, får en krads kritik af Rigsrevisionen. Der er blevet brugt for mange penge på overarbejde, lyder det. Foto: Colourbox
Banedanmark bruger for mange penge på overarbejde, viser en ny rapport fra Rigsrevisionen. Ansvarsløst og utilfredsstillende, mener politikere. Vi gør, hvad vi kan for at forhindre det, siger økonomidirektøren.

Banedanmark har ikke nok medarbejdere til at dække deres vagtplaner, og derfor bliver den statslige virksomhed ofte nødt til at bede deres ansatte om at arbejde over. Det udløser et klækkeligt tillæg på 50 procent, som den danske statskasse må bøde for.

En række medarbejdere i Banedanmark har således fået løn for 6.500 timer grundet overarbejde, selv om de reelt kun har arbejdet omkring 4.300 timer.

LÆS OGSÅ: 26 rocker-betjente får overarbejdsbetaling for 9.600 timer

Samlet set har medarbejderne i Banedanmarks fjernstyringscentraler på seks måneder i 2014 optjent 36.800 overarbejdstimer.

Det fremgår af Rigsrevisionens nye rapport ’Vagtplanlægning i udvalgte institutioner’, der kom i onsdags.

For lidt styr på vagtplanen

I rapporten kritiserer Rigsrevisionen, at der er alt for lidt styr på vagtplanerne i statslige institutioner. Derfor bruger staten unødigt mange penge på lønninger til ansatte i Banedanmark, Politiet, Forsvaret, Fødevarestyrelsen, landets fængsler og arresthuse.

Læs også: Rigsrevisionen kritiserer staten: Stram op på vagtplanerne

I en skriftlig udtalelse siger Statsrevisorerne om forholdene i Banedanmark:

- Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at vagtplanlægningen i Banedanmark ikke har sikret, at personaleresurserne bruges så sparsommeligt og effektivt som muligt.

Det får nu flere politikere op af stolen.

Negative bonuskontrakter

- Jeg håber bestemt ikke, at de pågældende ledere har modtaget bonus for særlig indsats i deres ansættelseskontrakter. Måske man skulle overveje negative bonuskontrakter, når sådanne situationer af ansvarsløshed kan finde sted, siger Villum Christensen, transportordfører for Liberal Alliance.

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, vil nu bede transportministeren om en forklaring.

LÆS OGSÅ: Kritiserede arbejdsgivere: Vi har altså styr på vagtplanerne

- Jeg er ikke tilfreds med det. Vi skal have den størst mulige effekt af det, vi kan sætte af, siger han.

Enhedslistens Henning Hyllested maner til besindighed. Banedanmarks arbejde er svært at planlægge, siger han.

- Der kan ske alle mulige, pludselige ting, som de skal kunne håndtere. Så de har brug for et beredskab, der kan stå klar og arbejde over, hvis det er nødvendigt, siger han.

'Bedre økonomi i overarbejde'

Vi gør, hvad vi kan for at sikre, at der ikke er så meget overarbejde, men blandt andet på grund sygdom kan der opstå huller i vagtplanen, lyder det fra Banedanmark.

LÆS OGSÅ: Kritiseret for massivt overarbejde: "Vi kan ikke undgå det"

- Vi mener, der er bedre økonomi i at besætte denne slags vagter med overarbejde frem for at have flere medarbejdere, fordi vi har så mange døgnbemandede arbejdssteder spredt over hele landet, siger økonomidirektør i Banedanmark, Søren Stahlfest Møller.

Afhængige af overarbejde

Rigsrevisionen skriver også, at 'flere medarbejdere er afhængige af overarbejde som ekstra indtægtskilde, og at overarbejdet på den måde hænger sammen med motivationen'.

Men den praksis er forældet og gør sig ikke gældende mere, forsikrer Banedanmark.

- Det er ikke, hvad vi arbejder efter efter nu. I perioder har vi været opmærksomme på, om der var nogle medarbejdere, der havde usundt meget overarbejde. Vi havde en indsats omkring det, og det er blevet bedre, siger Søren Stahlfest Møller.

Banedanmark vil nu kigge anbefalingerne fra Rigsrevisonen igennem.

- Primært vil vi kigge på, om vi kan gøre noget anderledes på vores større tjenestesteder, siger økonomidirektøren.