Politikere kræver klar besked om dødsulykker: "Nu må alt frem"
"Det gør mig urolig, at der bliver ved med at komme nye oplysninger om dødsulykker frem. Nu må vi have alt frem," siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF). Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Tre politikere fra hvert sit parti vil have klar besked fra Arbejdstilsynet om dødsulykker.

En 48-årig mand fik knust hovedet af murbrokker, da han hjalp en ven med at rive en skorsten ned. Arbejdsulykken er ikke på Arbejdstilsynets liste over dødsulykker, som er henlagt på grund af nære eller nære venskabelige relationer.

Nu vil tre politikere fra hvert sit parti have klar besked fra Arbejdstilsynet om dødsulykker, skriver Fagbladet 3F.

- Det er en voldsom fejl. Når der sker en dødsulykke, bør man som myndighed være ligeglad med, om ulykken er sket i forbindelse med professionelt arbejde, sort arbejde eller som en vennetjeneste. Man bør forholde sig til, hvad der var skyld i ulykken, og om der er forhold, som skal føre til sanktioner, bøder eller en straffesag, siger beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) mener også, at skorstens-ulykken skulle have været på Arbejdstilsynet og beskæftigelsesministerens liste.

- Jeg er overrasket over, at Arbejdstilsynet ikke har mere styr på tingene. Og det gør mig urolig, at der bliver ved med at komme nye oplysninger om dødsulykker frem. Nu må vi have alt frem, siger Karsten Hønge.

Efter Fagbladet 3F flere gange har rykket for svar, oplyser Arbejdstilsynets pressechef Jesper Tidemann, at dødsulykken ikke er med på listen, fordi tilsynets jurister vurderer, at der var tale om en vennetjeneste.

- Arbejdet blev lavet af ikke-professionelle, blev ikke udført erhvervsmæssigt og foregik endvidere på privat grund, siger Jesper Tidemann.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl køber ikke Arbejdstilsynets argument.

- Dødsulykken med skorstenen burde helt principielt være blevet talt med, når Arbejdstilsynet har undersøgt sagen, siger Christian Juhl.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen blev onsdag 3.januar tvunget til skriftligt at berigtige de oplysninger om henlagte dødsulykker, som han gav beskæftigelsesudvalget på et lukket samråd i Folketinget 16.december sidste år.