Pløjede fortidsminder op: Godsejer nægter at betale
Godsejer, kammerherre og tidligere forsvarsminister Bernt Johan Collet, der her ankommer til dronningens 75-års fødselsdag, går nu til landsretten med en sag, hvor han i byretten er dømt for at betale for at have pløjet en række fortidsminder ned. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
En godsejer vil nu have landsretten til at se på rimeligheden i, at han skal betale mere end 600.000 kroner for genopretningen af flere gravhøje.

Han blev frikendt i forhold til straffeloven. Dømt i henhold til museumsloven. Konsekvens: Ingen bøde eller straf men en regning på 600.000 kroner.

Godsejer, kammerherre og tidligere forsvarsminister Bernt Johan Collet fra Lundbygård står med en regning på 600.000 kroner efter to retssager om samme sag, hvor han først blev frikendt i Nykøbing, men i anden omgang dømt i København.

Nu går Bernt Johan Collet til landsretten med regningen på 600.000 kroner.

Det skriver Sjællandske.

Sagen drejer sig om en lang række gravhøje og en stor langdysse, som blev pløjet ned og beplantet med juletræer på godsets jord. Retten i Nykøbing fandt det ikke bevist, at han var ansvarlig for ødelæggelserne, men i Købehavn blev en anden lov, museumsloven, taget i brug af Kulturstyrelsen for at få betalt regningen for at genetablere fortidsminderne.

Og museumsloven er klar: Den, på hvis jord fortidsminderne ligger, har ansvaret for dem. Bevisbyrden er så at sige omvendt, så jordejeren skal bevise sin uskyld for at slippe for regningen.

Det er ikke lykkedes for Sjællandske at få en kommentar fra godsejeren selv, som er bortrejst, eller fra hans advokat, Håkun Djurhuus, men avisen er i besiddelse af oplysninger om, at sagen er bragt videre til landsretten.