Pinligt: Danske EU-politikere forsømmer at stemme i parlamentet

De danske medlemmer af Europa-Parlamentet er blandt de dårligste til at passe deres afstemninger i EU-Parlamentet
Jens Rohde ligger i bunden på listen over, hvor mange afstemninger, EU-parlamentarikerne deltager i. 
Jens Rohde ligger i bunden på listen over, hvor mange afstemninger, EU-parlamentarikerne deltager i.  Foto: Scanpix arkiv

 

De danske medlemmer af Europa-Parlamentet er blandt de dårligste til at passe deres afstemninger i EU-Parlamentet, viser en ny optælling. Særligt de blå partier glimrer ved deres fravær. Det skriver netavisen Altinget.

Optællingen er lavet af analysevirksomheden VoteWatch, der har opgjort de 2377 elektroniske afstemninger, som har været afholdt i det første halvandet år, siden det nye parlament trådte
sammen for første gang.

Her indtager de danske parlamentarikere samlet set en 23.-plads blandt EU's 28 medlemmer.

I gennemsnit har de danske parlamentarikere deltaget i 86 procent af afstemningerne mod 96 procent blandt østrigerne. Dårligst placeret ligger grækerne, der i snit har stemt i 83 procent af afstemningerne.
 
Ikke alle afstemninger i Parlamentet er elektroniske. Nogle foregår ved håndsoprækning og bliver dermed ikke systematisk registreret. Men de elektroniske afstemninger giver ifølge VoteWatch et solidt billede af, hvem der deltager i de plenarsamlinger, hvor EU's love og regler afgøres.

Blandt de danske parlamentarikere ser man en tydelig forskel mellem rød og blå blok. Øverst ligger Socialdemokraternes Christel Schaldemose, der har deltaget i 99 procent af afstemningerne.
Herefter kommer partifællen Ole Christensen, Radikales Morten Helveg og så endnu en socialdemokrat, Jeppe Kofod.

Nederst på listen ligger Jens Rohde (R), der har deltaget i 70 procent af afstemningerne. Det placerer ham på en 714.-plads ud af de i alt 751 EU-folkevalgte.

Jens Rohde peger på to forhold, der gør, at han befinder sig helt nederst i feltet. Den første er, at han som medlem af byrådet i Viborg nogle gange må vælge mellem, hvilke af sine politiske hverv han vil passe.

- Jeg ved godt, at der nogle gange er nogle tætte afstemninger, hvor det kan have stor betydning. Men jeg har et mandat i byrådet, og der bliver jeg nødt til at fordele sol og vind lige. Så det afhænger af, hvilke sager der er på, når kalenderne ramler sammen. Det styrer jeg jo desværre ikke selv, siger Jens Rohde til Altinget.

Det andet er, at et nært familiemedlem er sygt, hvilket betyder, at han også i det næste halve års tid regner med, at der er nogle afstemninger, han bliver nødt til at springe over.

Lige i hælene på Jens Rohde kommer hans tidligere partifælle i Venstre Ulla Tørnæs på en 711.-plads. DF's Morten Messerschmidt kommer ind som nummer 672.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.