Pia K.: Det græske valg er et protestbrøl mod EU
Valget i Grækenland er ikke en venstredrejning, for det er grækere med alle typer politiske overbevisninger, mener Pia Kjærsgaard. Scanpix
Almindelige grækere har fået nok af politikernes pamperi, store limousiner og magtmisbrug, og derfor har de vendt sig mod det yderste venstre i form af Syriza. Det mener Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard.

- Det her er et protestbrøl mod EU.

Så klar er udmeldingen fra Pia Kjærsgaard efter det overvældende valgresultat i weekenden i Grækenland.

Her vandt det venstreorienterede parti, Syriza, en jordskredssejr. Og det er fordi, grækeren på gaden er dødtræt af politikerne, mener Pia Kjærsgaard.

- Pamperiet er enormt, politikerne får kæmpe lønninger og kører i kæmpe biler, mens de almindelige mennesker skal spare benhårdt, siger hun til Avisen.dk.

Læs også: Optælling i Grækenland viser klar sejr til Syriza

Euroen ned over hovedet

I 12 år har Pia Kjærsgaard haft sommerhus i Grækenland, og her får hun 'mundvigene opad og skuldrene nedad', siger hun.

Samtidig mærker hun på egen krop den store frustration, som hendes naboer føler.

- Bønderne, der hvor jeg bor, har meget svært ved at sige euro. Der er stadig en stor vrede, fordi de føler, at de har fået trukket euroen ned over hovedet, siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

- Der er jo stadig grækere, der får udbetalt pension mange år efter, at de er døde. Folk her er dødtrætte af det, og valgresultatet er et udtryk for den vrede og afmagt, siger hun.

Ikke en venstredrejning

Der er dog ikke tale om, at Grækenland har taget en venstredrejning, selv om Syriza ligger langt til venstre, mener Pia Kjærsgaard.

- Det er både borgerlige og venstreorienterede, der har stemt på Syriza. Hvis der havde været et ordentligt, borgerligt parti på højrefløjen, kunne de lige så godt have høstet de stemmer, tror jeg, siger Pia Kjærsgaard.

Læs også: Pia K til svensk statsminister: Du skød dig selv i foden

Tendens i Europa

Samtidig er valget udtryk for en stærk europæisk tendens, mener hun.

- Vi så allerede til europarlamentsvalget, at folk har fået nok. UKIP vinder frem i England, og Dansk Folkeparti fik et flot valg herhjemme. Vælgerne vil ikke have, at pamperiet fortsætter i EU, siger Pia Kjærsgaard.