Peter Aalbæk tilbage på job: "Det gamle svin er glad i låget"

Inden for nogle uger vender Peter Aalbæk tilbage til sit arbejde hos Zentropa.
- I november og december har jeg passet mine grise, og jeg kan tilføje, at de er glade for et klask i røven, lyder det fra filmmanden.
- I november og december har jeg passet mine grise, og jeg kan tilføje, at de er glade for et klask i røven, lyder det fra filmmanden. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix/arkiv

Filmproducenten Peter Aalbæk vender snart tilbage til sit arbejde hos Zentropa, og det glæder han sig til.

- Tilstandsrapporten her fra det gamle svin i Herfølge er, at jeg står i det frostklare solskinsvejr og er glad i låget, siger han til Ritzau.

Han vender tilbage til sit arbejde, efter at filmselskabet har modtaget en tilbagemelding fra Arbejdstilsynet, som har undersøgt arbejdsmiljøet på Zentropa.

Her blev der ikke konstateret arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet, og Aalbæk vender derfor tilbage inden for nogle uger, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Det er tidligere blevet oplyst, at Peter Aalbæk, der er blevet anklaget for sexchikane, ville blive væk fra arbejde, indtil rapporten fra Arbejdstilsynet var klar.

Derfor har han gået hjemme og passet grise på sin bopæl i Herfølge.

- I november og december har jeg passet mine grise, og jeg kan tilføje, at de er glade for et klask i røven, lyder det fra filmmanden.

Fakta

Filmproducent Peter Aalbæk Jensen kan igen vende tilbage til sit arbejde på filmselskabet Zentropa, som han selv var med til at stifte.

Det sker, efter at Arbejdstilsynet ikke har fundet arbejdsmiljømæssige problemer i filmselskabet, hvor tidligere ansatte har fortalt om ydmygende og chikanerende behandling.

Få et udpluk fra sagen her:

* Beskyldninger fra Björk

Sangerinden Björk fortæller i oktober, at hun følte sig chikaneret af filminstruktør Lars von Trier under optagelserne til filmen "Dancer in the Dark" omkring årtusindskiftet.

Det sker i kølvandet på historierne om sexchikane og overgreb begået af den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein.

Aalbæk afviser dog pure kritikken. Han nævner blandt andet, at han selv flere gange har klasket kvindelige ansatte bagi.

* Mug ud eller få smæk

I oktober fortæller Peter Aalbæk Jensen i et interview med Radio24syv, at såkaldte småtter hos Zentropa kan vælge en af to afstraffelsesmetoder - at muge ud på Aalbæks gård i Herfølge eller få smæk.

En småtte er et ungt menneske, der er i gang med et treårigt uformelt uddannelsesforløb hos filmselskabet.

* Svenskerne dropper Aalbæk

8. november meddeler den svenske filmstøtteorganisation Film i Väst sammen med Zentropa, at Aalbæk ikke længere kan optræde som producent på film, som støttes af organisationen.

Svenskerne har blandt andet kritiseret Aalbæk for ikke at tage nok afstand til seksuel chikane.

* Småtterne fortæller

Information bringer 9. november en artikel, hvor avisen har talt med flere af de tidligere småtter - blandt andet 27-årige Anne Falkesgaard.

- Jeg kan godt høre, at det lyder helt vanvittigt, at vi får smæk. Men det er bare for sjov og en del af den "ukorrekte" kultur, som jo er på Zentropa, siger hun til Information.

* Ikke flere klask i numsen

Dagen efter - 10. november - meddeler Zentropa, at filmselskabet vil sætte en stopper for smæk til medarbejderne.

- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

* Årtier med sexchikane

Ni kvinder beskriver i Politiken 11. november, hvordan ydmygelser og sexchikane igennem årtier har været en del af hverdagen for ansatte hos Zentropa.

Kvinderne fortæller blandt andet om at blive taget på brysterne og at blive lagt hen over bordet eller knæet og få smæk.

- Man føler sig mindre værd, og dertil kommer, at man bliver nedgjort af Peter Aalbæk. Jeg er kommet videre, men jeg vil ikke anbefale nogen at blive ansat der, siger 32-årig kvinde til Politiken.

Selv bekræfter Aalbæk over for Politiken de nævnte situationer - enten som et generelt og tilbagevendende ritual på Zentropa eller som noget, han ikke kan huske, men som "sikkert er sket".

* Mundkurv til Aalbæk

Zentropas ledelse skriver til selskabets samarbejdspartnere 15. november, at Peter Aalbæk Peter ikke længere må udtale sig på vegne af Zentropa, ikke længere deltage i ledermøder i selskabet og ikke længere skal have elever under sin ledelse.

Selskabet fortæller samtidig, at man starter en intern undersøgelse af forholdene og har bedt Arbejdstilsynet om at udarbejde en rapport om arbejdsmiljøet hos selskabet.

* Aalbæk bliver hjemme

Peter Aalbæk meddeler bestyrelsen og ledelsen, at han ønsker at blive hjemme i Herfølge, indtil Arbejdstilsynets rapport foreligger, og imens den interne arbejdsmiljøproces pågår. Ønsket bliver imødekommet.

* Arbejdstilsynet godkender arbejdsmiljøet på Zentropa

Arbejdstilsynet fortæller, at man ikke har konstateret problemer på Zentropa. Derfor kan Peter Aalbæk Jensen igen vende tilbage til sin arbejdsplads.

Kilder: Ritzau, Göteborgs-Posten, Information, Politiken.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.