Personale truer Ryanair: "Den største strejkeaktion nogensinde"

Tyske Ryanair-piloter strejkede i august for højere lønninger. Nu advarer personalegrupper i Italien, Portugal, Belgien, Spanien og Holland mod en kommende storstrejke. (Foto: Foto: Michael Probst/Ap Photo/Ritzau Scanpix)

Personalegrupper i Italien, Portugal, Belgien, Spanien og Holland truer Ryanair med en historisk stor strejke.

Tusindvis af Ryanair-passagerer kan frygte, at deres flyrejse med det irske lavprisselskab i nær fremtid bliver truet af "den største strejkeaktion, selskabet nogensinde har set".

Det skriver mediet Luftfart.nu.

Voldsom ulykke: Mand fanget under tung kran

Advarslen kommer fra personalegrupper i Italien, Portugal, Belgien, Spanien og Holland, som er utilfredse med, at det står sløjt til med reelle forbedringer af de ansattes vilkår i Ryanair, skriver Irish Examiner.

Strejkerne forventes at finde sted i slutningen af september, medmindre der sker markante forandringer i Ryanairs måde at ansætte på.

Kræver lokale kontrakter

Personalet – repræsenteret af syv fagforeninger fra fem lande – kræver lokale kontrakter på lokale vilkår i stedet for ansættelser på irske kontrakter, hvilket er flittigt brugt af Ryanair. Med irske kontrakter er de ansatte typisk afskåret fra rettigheder og fordele, som lønmodtagere har i de lande de arbejder.

Budskabet kommer frem, efter de syv fagforeninger, som repræsenterer piloter, kabinepersonale og jordpersonel, har været samlet til det, de selv beskriver som, et "historisk" møde i Rom.

- Hvis ikke selskabets ledelse er villig til at lave de nødvendige forandringer, har medarbejderne intet andet valg end at reagere med den største strejkeaktion hidtil set, skal repræsentanter for mødets deltagere ifølge Irish Examiner have sagt.

Mulighed for sympatiaktioner på tværs af Europa

Ryanair har foreløbigt indgået en enkelt overenskomst med selskabets piloter i Italien, samt en aftale med selskabets irske piloter om en række konkrete vilkårsforbedringer.

Ifølge Rom-forsamlingen er der dog ingen konsensus om indholdet af disse aftaler og de anfægter samtidig Ryanair-ledelsens manglende evne til at føre meningsfulde samtaler med de ansattes fagforeninger.

Strejkerne kan blive fulgt op med anmodninger om sympatiaktioner på tværs af Europa. Endelig dato for strejkerne vil blive besluttet på torsdag i næste uge.

Simultant med nyhederne fra mødet i Rom, har Ryanair meddelt, at man efter at have indgået aftale med de irske piloter alligevel ikke flytter 300 pilot- og kabinejob til Polen, sådan som ledelsen havde truet med.