Pers lændehvirvler er smuldret: 34 år i Danmarks hårdeste job
- På grund af mit arbejde på sygehuset bøvler jeg stadigvæk med en dårlig ryg. Nogle af mine lændevivler er simpelthen smuldret væk, og min brystkasse er sunket ned, siger Per Flindt Christensen Foto: Screendump af video / Johnny Frederiksen, FOA TV
FOA-medlemmer vurderer generelt deres arbejde til at være mere belastende end resten af befolkningen, viser ny undersøgelsen. En af dem er Per Flindt Christensen.

Den 63-årige enkemand Per Flindt Christensen fra Rødekro i Sønderjylland, stoppede for et år siden med at arbejde, fordi han har osteoporose knogleskørhed.

En stor del af nedslidningen skyldes, at han i 34 år har arbejdet som henholdsvis sygehjælper og i fysioterapien på Haderslev Sygehus.

- På grund af mit arbejde på sygehuset bøvler jeg stadigvæk med en dårlig ryg. Nogle af mine lændehvirvler er simpelthen smuldret væk, og min brystkasse er sunket ned, så de nederste ribben hviler på min hoftekam, siger han til Avisen.dk.

Han er en af de mange FOA-medlemmer, der mener, at deres job er - eller har været - meget belastende.

Social- og sundhedsassistenter, dagplejere og rengøringsfolk er nogle af de lønmodtagere, der finder deres job mest fysisk anstrengende.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som fagforbundet FOA har udført blandt 2.321 repræsentativt udvalgte medlemmer. De vurderer generelt deres arbejde til at være mere belastende end resten af befolkningen.

"Bøjede og forvredne stillinger"

Avisen.dk har tidligere bragt en video produceret af Fagforbundet FOA, hvor Per Flindt Christensen fortæller, hvordan han har fået afslag på seniorførtidspension og nu lever af friværdien i sit hus.

Noget af det, der har været belastende for Per Flindt Christensen, er, at han igennem sit arbejdsliv har haft rigtig mange tunge løft, siger han til Avisen.dk.

De første fem år var han ansat som sygehjælper. Da var tungt arbejde og mange uhensigtsmæssige arbejdsstillinger en del af hverdagen.

- I stedet for at kalde på en portør, blev der tit kaldt på mig, så jeg kunne komme og tage fat. Jeg var jo en mand og havde flere kræfter end mange af de andre, siger han.

På samme måde kunne han også blive sat til at løfte rundt på sovende patienter.

- Hvis en patient var faldet i søvn i en stol, var det ikke ualmindeligt, at vi var to om at bære ham eller hende tilbage i sengen, siger han.

Per Flindt Christensen er ikke den eneste, der har oplevet at arbejdet byder på nedslidende stillinger.

Siden 2012 har der været en stigning i antallet af FOA-medlemmer, der må bøje sig for at give ældre støttestrømper på, løfte dem eller vride klude op.

I dag synes seks ud af ti medlemmer nemlig, at de arbejder meget i "bøjede og forvredne stillinger", viser undersøgelsen.

Den peger også på, at lidt flere af medlemmer end tidligere vurderer, at der er mange tunge løft og forflytninger på deres arbejde. Det gælder i dag for to ud af tre FOA-medlemmer.

Smerterne værst om morgenen

Da arbejdet som sygehjælper blev for anstrengende, skiftede Per Flindt Christensen til en anden afdeling, så han i stedet blev rykket til fysioterapien.

Det var også hårdt, for selvom der ikke var nær så mange tunge løft, gik og stod han nemlig stadig meget, fortæller han. Og det gjorde efterhånden, at hverdagen blev hård at kæmpe sig igennem, forklarer han.

- Særligt om morgenen var smerterne slemme, så jeg var nødt til i flere år at tage smertestillende piller hver dag inden arbejde, siger han.

Det var hensynet til kollegaerne og frygten for at miste sit job, hvis han havde for mange sygedage, der gjorde at han pligtskyldigt mødte op på arbejde, selvom det jog i ryggen, fortæller han.

Og det hensyn er der tilsyneladende flere FOA-medlemmer, der tager.

- Undersøgelser har vist, at mange af dem (FOA-medlemmer. red.) kommer på arbejde, selvom de er nedslidte og burde være derhjemme, fordi de tager hensyn til deres kollegaer, siger Inger Bolwinkel, der er forbundssekretær i FOA.

Til sidst blev smerterne i Per Flindt Christensens ryg dog for voldsomme. Derfor måtte han til smide håndklædet i ringen og stoppe helt med at gå på arbejde.

Selvom det betød, at han var nødt til at leve af friværdien fra et hus, han solgte, da han ikke kunne få seniorførtidspension, har han ikke fortrudt:

- Jeg har fået det meget bedre og har meget mindre ondt, efter jeg stoppede med at arbejde.