Patienter rammes af stramme regler for e-journaler

Det er alt for svært for patienter at få en 'second opinion' fra en anden læge, selvom det er deres ønske, siger flere patientforeninger.
Foto: Arkiv/Scanpix

Reglerne om elektronisk adgang til patientjournaler er forældede og administreres nu så stramt af regionerne, at det går ud over behandlingen af patienterne.

Sådan lyder det ifølge Jyllands-Posten fra flere patientforeninger, speciallæger, forskere samt Lægeforeningen.

Selv om patienten selv udtrykkeligt ønsker, at en læge logger sig ind og kigger på f.eks. røntgenbilleder, sygehusnoter eller scanningsbilleder i patientens elektroniske journal, er det forbudt for lægen at følge patientens ønske, hvis lægen ikke har patienten i såkaldt aktuel behandling.

Flere læger har den seneste tid fået påtaler eller løftede pegefingre af regionerne for at kigge i de elektroniske patientjournaler, selv om det er sket på patienternes foranledning.

"Man afskærer dermed patienter fra at gå til en anden læge og få en slags second opinion, hvis man er utryg. Det bør helt klart være patienten selv, der bestemmer, hvem der skal kigge i journalen," siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til Jyllands-Posten.

Samme pointe har Patientforeningen.

"Én læge kan ikke vide alt om alle sygdomme. Derfor kan patienten have behov for at bede en anden læge om at kigge i sin journal, og det bør selvfølgelig være muligt, uden at lægen risikerer påtaler og fyringer," siger foreningens landssekretær, Niels Jørgen Langkilde.

Læs mere på www.jyllands-posten.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.